Ze zbiorów Biblioteki można korzystać po uprzednim kontakcie telefonicznym z pracownikiem Biblioteki

Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 8:30 - 16:30

+48 667 374 761

Biblioteka im. Janusza Kurtyki to wyjątkowe miejsce, łączące naukę, kulturę, edukację obywatelską i miejsce rozwoju organizacji pozarządowych, wchodzących w skład "Klastra Pozarządowego dla Rzeczypospolitej".

Nauka, czyli udostępnianie wyjątkowego na skalę kraju księgozbioru.

Bazując na przekazanym przez rodzinę Patrona zbiorze prof. Janusza Kurtyki, byłego Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, Fundacja im. Janusza Kurtyki utworzyła bibliotekę, skupiającą kilkanaście tysięcy tytułów, związanych z literaturą mediewistyczną i historią najnowszą. Zbiory Biblioteki są stale poszerzane w dwóch kierunkach: w stronę uaktualnienia zbiorów Patrona oraz w stronę rozszerzenia ich o obcojęzyczne pozycje, związane z badaniami zagranicznymi, dotyczącymi kluczowych problemów w historii Polski. Dzięki takiej koncepcji swoją ofertą trafia do badaczy prowadzących klasyczne badania historyczne, jak i badania historiograficzne, zmierzające do ustalenia co i w jaki sposób pisze się na świecie o polskiej historii. Dzięki temu Biblioteka stanowi zaplecze dla tworzenia polskiej polityki historycznej.

Kultura i edukacja obywatelska, czyli wydarzenia o różnorodnym profilu i tematyce.

Biblioteka to również miejsce spotkań, konferencji i wydarzeń naukowych, edukacyjnych i kulturalnych o zróżnicowanej tematyce, w tym o profilu historycznym, społecznym i gospodarczym. Tak prowadzona działalność ma na celu współkształtowanie świadomych, wykształconych i zaangażowanych w życie publiczne obywateli. W chwili obecnej Fundacja prowadzi trzy cykle tematyczne, a także organizuje wydarzenia podejmujące inne, istotne tematy, nawiązujące np. do ważnych dat, rocznic i wydarzeń historycznych.

Aktualnie prowadzone cykle tematyczne:

"Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?"

Organizowana przez Fundację im. Janusza Kurtyki seria debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień, związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości oraz opracowanie konkretnych recept w tym zakresie. Debaty podejmują problematykę stosunków polsko-żydowskich, polsko-ukraińskich, polsko-rosyjskich i polsko-niemieckich.

Debata "Relacje polsko-żydowskie a narracje historyczne o II wojnie światowej"
Debata "Relacje polsko-rosyjskie a pamięć o Zbrodni Katyńskiej"

#KulturawBiJK

#KulturawBiJK, czyli wydarzenia kulturalne w Bibliotece im. Janusza Kurtyki. Znajdą się wśród nich koncerty, spektakle, wieczory autorskie, pokazy filmowe i dyskusje o artystach i utworach.

Spektakl "Na dnie popiołu gwiaźdsisty dyjament"

"Dookoła świata polityki"

Dookoła świata polityki to cykl debat o politycznych antypodach. W cyklu  dyskusji z udziałem ekspertów organizator, którym jest Fundacja dla Rzeczypospolitej, chce zwrócić uwagę na problemy społeczno-polityczne dalekich państw i regionów, które równoprawnie uczestniczą w debacie nad globalnymi problemami i inicjatywami. Pomimo różnych uwarunkowań historycznych i kulturowych, wiedza o ich doświadczeniach może być również wartościowa dla polskiego społeczeństwa, dając szerszą perspektywę na sprawy krajowe i zaangażowanie obywatelskie.

Debata: Apartheid II. Powrót do koszmaru?Debata: Apartheid II. Powrót do koszmaru?
Debata "Apartheid II. Powrót do koszmaru?"

"Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej", czyli inkubator działalności pozarządowej.

Biblioteka to również miejsce rozwoju rozwoju i wspierania organizacji, wchodzących w skład tzw. "Klastra Pozarządowego dla Rzeczypospolitej", a więc Fundacji im. Janusza Kurtyki, Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacji dla Rzeczypospolitej. Jako wiodąca organizacja "Klastra", Fundacja im. Janusza Kurtyki zapewnia wsparcie partnerskich organizacji poprzez udostępnienie im miejsca spotkań organów statutowych, spotkań rekrutacyjnych czy edukacyjnych, korzystając jednocześnie ze swoistego efektu synergii, urozmaicającego działalność pozarządową Klastra organizowanymi spotkaniami i dzielonym doświadczeniem.

Walne Zebranie członków Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej

Biblioteka i towarzyszące jej inicjatywy powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

tel: +48 667 374 761