Dzisiaj o godz. 20:05 na antenie TVP 1 obejrzeliśmy Galę finałową II edycji konkursu dla młodzieży szkół ponadpodstawowych „Polskie serce pękło. Katyń 1940”, podczas której poznaliśmy laureatów. Wyniki konkursu prezentujemy poniżej.

Już po raz drugi uczniowie szkół ponadpodstawowych zmierzyli się z tematyką katyńską w ramach konkursu „Polskie Serce Pękło. Katyń 1940” organizowanego przez Kancelarię Sejmu przy wsparciu Fundacji im. Janusza Kurtyki. Młodzież mogła zgłaszać swoje prace w trzech kategoriach: plastycznej, literackiej i tekstu piosenki. Konkurs cieszył się wyjątkową popularnością – w tegorocznej edycji zgłoszono ponad trzy tysiące prac. Przewodniczący komisji konkursowej prof. Tadeusz Wolsza wskazuje, że celem konkursu jest także odkłamanie zafałszowanego obrazu zbrodni katyńskiej. Oprócz ogłoszenia wyników konkursu, widzowie podczas Gali zapoznali się z oprawą artystyczną przybliżającą tematykę katyńską.

Laureaci Konkursu w kategorii plastycznej:

1. Jagoda Sołtysiak
  2. Paweł Szczepanik
  3. Artem Iakubets
  4. Oliwia Owczarek
  5. Wiktoria Mikołajczyk
  6. Klaudia Zega
  7. Aleksander Stachów
  8. Filip Ulaczyk
  9. Wiktoria Waśko
  10. Borys Sterlingow

Laureaci Konkursu w kategorii literackiej:

1. Ilona Woś
  2. Łukasz Celniak
  3. Julia Pikul
  4. Juliusz Obszarny
  5. Kamil Jabłoński
  6. Wiktoria Jarema
  7. Natalia Boruń
  8. Mariusz Waleryś
  9. Piotr Adamczyk
  10. Oliwia Guźlecka

Laureaci Konkursu w kategorii tekstu piosenki:

1. Kamila Jedynak
  2. Dominika Liszkiewicz
  3. Małgorzata Skowrońska
  4. Natalia Fatyga
  5. Olga Szaniawska
  6. Karolina Zając
  7. Kacper Widłak
  8. Luiza Maria Lubowicka
  9. Kamil Toczko
  10. Daria Nowaczyk

Uroczysta Gala nie odbyłaby się bez wsparcia PZU - Mecenasa Gali oraz Fundacji Orlen - Darczyńcy, którym w imieniu Organizatorów bardzo dziękujemy.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli TVP oraz Polskie Radio.

Galeria zdjęć z wydarzenia:

We wtorek 13 kwietnia 2021 r. o godz. 20:05 na antenie TVP 1 wyemitowana zostanie Gala wręczenia nagród laureatom II edycji konkursu dla młodzieży szkół licealnych „Polskie serce pękło. Katyń 1940” organizowanego przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej przy wsparciu Fundacji im. Janusza Kurtyki.

Dodatkową emisję przewidziano także na antenie TVP Historia 14 kwietnia o godz. 15:40.

Już po raz drugi uczniowie szkół ponadpodstawowych zmierzyli się z tematyką katyńską w ramach konkursu „Polskie Serce Pękło. Katyń 1940” organizowanego przez Kancelarię Sejmu. Młodzież mogła zgłaszać swoje prace w trzech kategoriach: plastycznej, literackiej i w ramach tekstu piosenki. Konkurs cieszył się wyjątkową popularnością – w tegorocznej edycji zgłoszono ponad trzy tysiące prac.

Nadchodząca Gala stanowić będzie uroczyste zwieńczenie przedsięwzięcia. Oprócz ogłoszenia wyników konkursu, widzowie będą mogli zapoznać się z oprawą artystyczną przybliżającą tematykę katyńską.

Komitet Honorowy konkursu:

•  Prezydent RP Andrzej Duda - Przewodniczący
  •  Marszałek Sejmu RP Elżbieta Witek,
  •  Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Mariusz Kamiński,
  •  Minister Obrony Narodowej Mariusz Błaszczak,
  •  Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek,
  •  Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Jarosław Szarek.

Mecenas Gali

Darczyńca

Patroni Medialni

Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję online zatytułowaną "Błogosławieni z rodu Czartoryskich". Będzie to ostatnie spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Tematem debaty będzie wątek religijny i działalność rodziny Czartoryskich w służbie Kościołowi. Przedstawione zostaną sylwetki osób duchownych z tego rodu: z linii sieniawskiej przypomnimy postać bł. ks. Augusta SDB (XIX w.), natomiast z linii pełkińskiej bł. o. Michała OP, męczennika II wojny światowej, oraz jego braci (XX w.).

Dyskusja online odbędzie się dnia 3 grudnia 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal".

Bezpośredni link do transmisji na żywo: https://youtu.be/_K3Q1TNLxcc.

Uczestnicy:

- Barbara Czartoryska

- Irena z Czartoryskich Bylicka

- o. Dariusz Kantypowicz OP

Prowadzenie:

- dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski

(Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Organizatorzy: Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych, Fundacja im. Janusza Kurtyki.

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Dyskusja jest częścią projektu "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje" organizowanego przez Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych w ramach programu "Patriotyzm Jutra 2020" Muzeum Historii Polski.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję popularnonaukową online zatytułowaną "Książę Janusz Franciszek Radziwiłł w pamięci i w historii". Będzie to kolejne spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Podczas spotkania poznamy życie i działalność księcia Janusza Franciszka Radziwiłła (1880-1967), którego postać i losy przybliżą nam biograf księcia - dr Jarosław Durka oraz Maciej Radziwiłł.

Dyskusja online odbędzie się dnia 26 listopada 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal".

Bezpośredni link do transmisji live: https://youtu.be/OihpcydH49U.

Prelegenci:

- dr Jarosław Durka (historyk, Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego. Autor m.in. książki pt. "Janusz Radziwiłł 1880-1967. Biografia polityczna"),

- Maciej Radziwiłł (manager, przedsiębiorca i działacz społeczny. Założyciel Fundacji Trzy Trąby).

Moderator:

- dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski (kulturoznawca, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Na zdjęciu: książę Konstanty Radziwiłł „Korab”, porucznik rezerwy i kwatermistrz III batalionu I Rejonu „Marianowo-Brzozów”. W czasie Powstania Warszawskiego pojmany przez Niemców, był obwożony po miejscach będących przed wojną jego włościami, z tabliczką z napisem: „polnische graf, polnische bandit” („polski książę, polski bandyta”). Zginął zamęczony na terenie koszar w Zegrzu, a jego szczątki z kończynami skrępowanymi drutem kolczastym zostały znalezione dopiero w 1969 roku i zidentyfikowane jedynie poprzez medalik szkaplerzny z wizerunkiem św. Jana Bosko. Fot. Archiwum Muzeum Historycznego w Legionowie.

Ślub księcia Adama Michała Józefa Czartoryskiego z hrabianką Jadwigą Stadnicką w 1937 r. Źródło: NAC.

Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję online zatytułowaną "Patriotyczna działalność rodzin Czartoryskich i Radziwiłłów podczas II wojny światowej". Będzie to kolejne spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Podczas spotkania zaproszeni Goście przypomną postaci z rodzin Czartoryskich i Radziwiłłów, które prowadziły działalność w ramach państwa podziemnego podczas II wojny światowej: ks. Konstantego Radziwiłła, który poniósł męczeńską śmierć z rąk Niemców w roku 1944, ks. Adama Czartoryskiego i ks. Jadwigę z Czartoryskich Brzozowską. Opowiadać o ich wojennych losach będą: wnuk ks. Konstantego Radziwiłła - Maciej Radziwiłł, córka ks. Adama Czartoryskiego - Jadwiga Czartoryska i siostra Jadwigi Brzozowskiej - Barbara Czartoryska.

Dyskusja online odbędzie się dnia 12 listopada 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal" pod linkiem: https://youtu.be/bBv8ewgzehU.

Uczestnicy: Barbara Czartoryska, Jadwiga Czartoryska, Maciej Radziwiłł.

Prowadzenie: dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski (Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Fundacja Kwartalnika "Wyklęci" oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na spotkanie pt. "Wyzwolenie 1945?".

W dyskusji udział wezmą:

▪️ Kajetan Rajski - redaktor naczelny Kwartalnika "Wyklęci"

▪️ Paweł Kurtyka - Prezes Zarządu Fundacji im. Janusza Kurtyki

Dyskutanci poruszą m.in. następujące zagadnienia:

▪️ Obecność Żołnierzy Wyklętych w popkulturze - dobrze czy źle?

▪️ Dlaczego zainteresowanie Żołnierzami Wyklętymi zmalało, jeśli zmalało?

▪️ Popularyzacja, edukacja o Żołnierzach Wyklętych - jakie perspektywy na przyszłość?

Warto posłuchać głosu ludzi, którzy na co dzień popularyzują historię Żołnierzy Wyklętych.

Spotkanie odbędzie się w Bibliotece im. Janusza Kurtyki, w murach dawnego więzienia mokotowskiego, w którym więziono, bestialsko torturowano, a następnie mordowano żołnierzy podziemia antykomunistycznego oraz więźniów politycznych.

Dyskusja potrwa około 1,5 h i zakończy ją sesja pytań z sali.

Wstęp wolny.

Zapraszamy Państwa serdecznie i zachęcamy do śledzenia wydarzenia na facebook.com.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: