Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję online zatytułowaną "Błogosławieni z rodu Czartoryskich". Będzie to ostatnie spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Tematem debaty będzie wątek religijny i działalność rodziny Czartoryskich w służbie Kościołowi. Przedstawione zostaną sylwetki osób duchownych z tego rodu: z linii sieniawskiej przypomnimy postać bł. ks. Augusta SDB (XIX w.), natomiast z linii pełkińskiej bł. o. Michała OP, męczennika II wojny światowej, oraz jego braci (XX w.).

Dyskusja online odbędzie się dnia 3 grudnia 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal".

Bezpośredni link do transmisji na żywo: https://youtu.be/_K3Q1TNLxcc.

Uczestnicy:

- Barbara Czartoryska

- Irena z Czartoryskich Bylicka

- o. Dariusz Kantypowicz OP

Prowadzenie:

- dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski

(Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Organizatorzy: Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych, Fundacja im. Janusza Kurtyki.

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Dyskusja jest częścią projektu "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje" organizowanego przez Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych w ramach programu "Patriotyzm Jutra 2020" Muzeum Historii Polski.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję popularnonaukową online zatytułowaną "Książę Janusz Franciszek Radziwiłł w pamięci i w historii". Będzie to kolejne spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Podczas spotkania poznamy życie i działalność księcia Janusza Franciszka Radziwiłła (1880-1967), którego postać i losy przybliżą nam biograf księcia - dr Jarosław Durka oraz Maciej Radziwiłł.

Dyskusja online odbędzie się dnia 26 listopada 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal".

Bezpośredni link do transmisji live: https://youtu.be/OihpcydH49U.

Prelegenci:

- dr Jarosław Durka (historyk, Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego. Autor m.in. książki pt. "Janusz Radziwiłł 1880-1967. Biografia polityczna"),

- Maciej Radziwiłł (manager, przedsiębiorca i działacz społeczny. Założyciel Fundacji Trzy Trąby).

Moderator:

- dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski (kulturoznawca, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Na zdjęciu: książę Konstanty Radziwiłł „Korab”, porucznik rezerwy i kwatermistrz III batalionu I Rejonu „Marianowo-Brzozów”. W czasie Powstania Warszawskiego pojmany przez Niemców, był obwożony po miejscach będących przed wojną jego włościami, z tabliczką z napisem: „polnische graf, polnische bandit” („polski książę, polski bandyta”). Zginął zamęczony na terenie koszar w Zegrzu, a jego szczątki z kończynami skrępowanymi drutem kolczastym zostały znalezione dopiero w 1969 roku i zidentyfikowane jedynie poprzez medalik szkaplerzny z wizerunkiem św. Jana Bosko. Fot. Archiwum Muzeum Historycznego w Legionowie.

Ślub księcia Adama Michała Józefa Czartoryskiego z hrabianką Jadwigą Stadnicką w 1937 r. Źródło: NAC.

Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję online zatytułowaną "Patriotyczna działalność rodzin Czartoryskich i Radziwiłłów podczas II wojny światowej". Będzie to kolejne spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Podczas spotkania zaproszeni Goście przypomną postaci z rodzin Czartoryskich i Radziwiłłów, które prowadziły działalność w ramach państwa podziemnego podczas II wojny światowej: ks. Konstantego Radziwiłła, który poniósł męczeńską śmierć z rąk Niemców w roku 1944, ks. Adama Czartoryskiego i ks. Jadwigę z Czartoryskich Brzozowską. Opowiadać o ich wojennych losach będą: wnuk ks. Konstantego Radziwiłła - Maciej Radziwiłł, córka ks. Adama Czartoryskiego - Jadwiga Czartoryska i siostra Jadwigi Brzozowskiej - Barbara Czartoryska.

Dyskusja online odbędzie się dnia 12 listopada 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal" pod linkiem: https://youtu.be/bBv8ewgzehU.

Uczestnicy: Barbara Czartoryska, Jadwiga Czartoryska, Maciej Radziwiłł.

Prowadzenie: dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski (Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Fundacja Kwartalnika "Wyklęci" oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na spotkanie pt. "Wyzwolenie 1945?".

W dyskusji udział wezmą:

▪️ Kajetan Rajski - redaktor naczelny Kwartalnika "Wyklęci"

▪️ Paweł Kurtyka - Prezes Zarządu Fundacji im. Janusza Kurtyki

Dyskutanci poruszą m.in. następujące zagadnienia:

▪️ Obecność Żołnierzy Wyklętych w popkulturze - dobrze czy źle?

▪️ Dlaczego zainteresowanie Żołnierzami Wyklętymi zmalało, jeśli zmalało?

▪️ Popularyzacja, edukacja o Żołnierzach Wyklętych - jakie perspektywy na przyszłość?

Warto posłuchać głosu ludzi, którzy na co dzień popularyzują historię Żołnierzy Wyklętych.

Spotkanie odbędzie się w Bibliotece im. Janusza Kurtyki, w murach dawnego więzienia mokotowskiego, w którym więziono, bestialsko torturowano, a następnie mordowano żołnierzy podziemia antykomunistycznego oraz więźniów politycznych.

Dyskusja potrwa około 1,5 h i zakończy ją sesja pytań z sali.

Wstęp wolny.

Zapraszamy Państwa serdecznie i zachęcamy do śledzenia wydarzenia na facebook.com.

29 lutego 2020 r., w przeddzień Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych, poszliśmy śladem męki Żołnierzy Niezłomnych.

Zaczynając od Cmentarza Wojskowego na Powązkach, pochyliliśmy się nad symbolicznym grobem gen. Augusta Emila Fieldorfa "Nila" oraz nad grobem mjra Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki", a następnie przeszliśmy na "Łączkę", miejsce potajemnego ukrywania ciał pomordowanych żołnierzy Powstania Antykomunistycznego, zamordowanych w więzieniu mokotowskim przy Rakowieckiej w Warszawie.

Kolejnym punktem programu był dawny areszt śledczy Warszawa-Mokotów, miejsce kaźni polskich bohaterów oraz Biblioteka im. Janusza Kurtyki.

Uczestnicy mieli możliwość zobaczenia, z którego miejsca 1 marca 1951 roku, wyprowadzano członków IV ZG Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość", a następnie, w którym miejscu ich rozstrzelano. Zebrani Państwo zobaczyli również historyczne budynki, w których torturowano Polaków walczących o wolną i niepodległą Ojczyznę, i w których rodziły się dzieci Żołnierzy Podziemia Antykomunistycznego, gdyż więziono tam i znęcano się również nad Ich żonami...

Historia więzienia mokotowskiego to także czasy okupacji niemieckiej. Zemstą za próbę uwolnienia więźniów przez Powstańców Warszawskich, było rozstrzelanie 2 sierpnia 1944 roku przez oddziały SS ok. 600 warszawiaków. Ich ciała wrzucono do dołów na terenie aresztu.

To także czas internowania w czasach PRL opozycjonistów, działaczy podziemia, aż do 1989 roku.

To miejsce, to więcej niż więzienie. To istna golgota męki, cierpienia ludzi, dla których wiara i Ojczyzna były wartościami najświętszymi.

Spacer śladami męki Żołnierzy Niezłomnych odbył się w atmosferze skupienia i niedowierzania, że człowiek człowiekowi może wyrządzić takie zło. Wnioski, które płyną z trudnej i bolesnej historii tych miejsc i ludzi, są oczywiste: musimy pamiętać, edukować i przekazywać historię Żołnierzy Wyklętych następnym pokoleniom.

Dziękujemy Państwu za obecność, za pytania i godną postawę. Wierzymy, że wiedza i pamięć będzie trwać, przekazywana następnym pokoleniom.

Nasza pamięć to wdzięczność i hołd za Ich poświęcenie i mękę.

Spacer poprowadził Piotr Brulikis z Fundacji im. Janusza Kurtyki, były wolontariusz  Biura Poszukiwań i Identyfikacji IPN podczas prac poszukiwawczych na "Łączce".

Galeria zdjęć z wydarzenia:

Fundacja im. Janusza Kurtyki oraz Okręg Mazowiecki Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych mają zaszczyt zaprosić Państwa na spotkanie z Żołnierzem Wyklętym.

Bohaterem spotkania będzie Pan kpt. Mieczysław Cybulski ps. "Ostry", żołnierz Narodowych Sił Zbrojnych, Polskiej Organizacji Podziemnej "Wyzwolenie". Żywa lekcja historii dla wszystkich. Warto posłuchać relacji świadka historii z okresu stalinowskiego terroru. Spotkanie odbędzie się w Bibliotece im. Janusza Kurtyki, w murach byłego więzienia mokotowskiego. W tym miejscu w latach 1945-1956 więziono, okrutnie przesłuchiwano, torturowano i mordowano więźniów politycznych, żołnierzy podziemia antykomunistycznego. Następnie ciała wywożono i potajemnie ukrywano.

Przed spotkaniem, o godzinie 17:30 wyemitowany 20-minutowy film pt. "Żołnierze Wyklęci w opinii kombatantów" zrealizowany przez Fundację im. Kazimierza Wielkiego i Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych.

Zachęcamy do uczestnictwa w tym wydarzeniu, w przeddzień Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych ".

Spotkanie poprowadzi Piotr Brulikis - Fundacja im. Janusza Kurtyki.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: