Janusz Kurtyka, 27 X 2011

W  lipcu 2017 roku odbędzie się kolejny z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowy Rajd śladami Żołnierzy Wyklętych".

Rajd ten będzie się składać z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Rajd odbędzie się w dwóch terminach:

W terminie 8-9 lipca po terenach Małopolski i Podhala podążać będzie grupa śladami: Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

W terminie 15-16 lipca po terenach Małopolski oraz Śląska cieszyńskiego podążać będzie grupa śladami: Oddziału Henryka Flamego "Bartka"

Obie grupy zwiedzać będą miejsca ściśle związane z działalnością Oddziałów "Ognia" i "Bartka". Podczas postojów przewodnicy, którymi będą Dawid Golik oraz Tomasz Greniuch przybliżać będą uczestnikom historie związane z oboma ugrupowaniami partyzanckimi. W niektórych miejscach planowane są także spotkania ze świadkami tamtych wydarzeń, kombatantami czy też członkami rodzin Żołnierzy Wyklętych.

Trasy rajdu zapowiadają się następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Kraków – Rabka – Zakopane – Chochołów – Ostrowsko –  Nowy Targ  – Bukowina Tatrzańska – Turbacz – Ochotnica – Gorce – Waksmund – Kraków

• Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica– Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – Kraków

a) Grupa podążająca śladami Oddziału Józefa Kurasia wyjdzie do schroniska na Turbaczu, gdzie spędzi noc.

b) Grupa podążająca śladami Oddziału Henryka Flamego nocować będzie w schronisku pod Baranią Górą;

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu śladami Józefa Kurasia "Ognia" planowany jest pobyt w obozowisku partyzanckim. Na terenie obozowiska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Do podobnego ogniska dojdzie także na trasie rajdu śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka" podczas pobytu w schronisku pod Baranią Górą, w miejscu gdzie nieopodal Oddział posiadał swoją kwaterę główną.

Rejestracja uczestników rozpocznie się 5 czerwca 2017 roku!
Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Sponsorzy:
Kopalnia Soli "Wieliczka"
PGNiG Termika

Partnerzy:
Fundacja Pamięć i Wolność
Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej
Fundacja dla Rzeczypospolitej

Patronaty medialne:
Historykon.pl
TVP Historia
Kwartalnik "Wyklęci"
SuperHistoria.pl
DoRzeczy

Pliki do pobrania:
Regulamin Rajdu

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w warszawskiej Nocy Muzeów w Przystanku Historia Centrum Edukacyjnym IPN im. Janusza Kurtyki.
W ramach tegorocznej edycji przewidziane są takie wydarzenia jak:

• Wystawa pamiątek związanych z Januszem Kurtyką
  • Prezentacja enigmy i warsztaty szyfrowania
  • wystawa o Cichociemnych
  • Pokaz broni wyborowej jednostki GROM
  • escape room
  • zajęcia edukacyjne dla dzieci i dorosłych
  • konkursy z nagrodami
  • pokazy filmów

Natomiast o godzinie 21.30 odbędzie się współorganizowane przez Fundację spotkanie poświęcone Januszowi Kurtyce - patronowi Fundacji, w którym udział wezmą: prof. Jan Żaryn, dr Zbigniew Nawrocki, dr Wojciech Frazik. Prowadzącymi spotkanie będą: Zuzanna Kurtyka - Przewodniczący Rady Fundacji oraz Paweł Kurtyka - Prezes Fundacji. Tematem spotkania będzie wspomnienie Janusza Kurtyki na tle historii rozwoju IPN. Spotkanie oraz pozostałe wydarzenia odbędą się w Przystanku Historia Centrum Edukacyjne IPN przy ul.Marszałkowskiej  21/25 w Warszawie w Noc Muzeów w godzinach 19.00 - 01.00 z dnia 20/21 maja 2017 roku.

W  lipcu 2017 roku odbędzie się kolejny z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowy Rajd śladami Żołnierz Wyklętych'.

Rajd ten składać się będzie z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Rajd odbędzie się w dwóch terminach:

Trasy rajdu zapowiadają się następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

• Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica – Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – Kraków

Rejestracja uczestników rozpocznie się 5 czerwca 2017 roku!

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji najpóźniej do 1 lipca 2017 roku na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305