Janusz Kurtyka, 27 X 2011

W  lipcu 2017 roku odbędzie się kolejny z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowy Rajd śladami Żołnierzy Wyklętych".

Rajd ten będzie się składać z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Rajd odbędzie się w dwóch terminach:

W terminie 8-9 lipca po terenach Małopolski i Podhala podążać będzie grupa śladami: Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

W terminie 15-16 lipca po terenach Małopolski oraz Śląska cieszyńskiego podążać będzie grupa śladami: Oddziału Henryka Flamego "Bartka"

Obie grupy zwiedzać będą miejsca ściśle związane z działalnością Oddziałów "Ognia" i "Bartka". Podczas postojów przewodnicy, którymi będą Dawid Golik oraz Tomasz Greniuch przybliżać będą uczestnikom historie związane z oboma ugrupowaniami partyzanckimi. W niektórych miejscach planowane są także spotkania ze świadkami tamtych wydarzeń, kombatantami czy też członkami rodzin Żołnierzy Wyklętych.

Trasy rajdu zapowiadają się następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Kraków – Rabka – Zakopane – Chochołów – Ostrowsko –  Nowy Targ  – Bukowina Tatrzańska – Turbacz – Ochotnica – Gorce – Waksmund – Kraków
    Miejsce zbiórki: Godzina 7.30-8.00, Kraków ,ul. Poselska 3 - Miejsce byłego więzienia św. Michała rozbitego przez partyzantów "Ognia" w 1946 roku (obecnie Muzeum Archeologiczne)
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 22.00
  • Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica– Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – Kraków
    Miejsce zbiórki: Godzina 7.30-8.00, Kraków ,ul. Straszewskiego 14  (w pobliżu Hotelu Radisson)
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 20.00

a) Grupa podążająca śladami Oddziału Józefa Kurasia wyjdzie do schroniska na Turbaczu, gdzie spędzi noc.

b) Grupa podążająca śladami Oddziału Henryka Flamego nocować będzie w schronisku pod Baranią Górą;

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu śladami Józefa Kurasia "Ognia" planowany jest pobyt w obozowisku partyzanckim. Na terenie obozowiska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Do podobnego ogniska dojdzie także na trasie rajdu śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka" podczas pobytu w schronisku pod Baranią Górą, w miejscu gdzie nieopodal Oddział posiadał swoją kwaterę główną.

UWAGA! Rejestracja uczestników przedłużona do 14 lipca!
Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA, Z WYJĄTKIEM TYCH OSÓB, KTÓRE UCZESTNICZĄ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM

Rajd Śladami Oddziału Henryka Flamego „Bartka”
15 – 16 lipiec 2017

Dzień I:
8:00 – 9.00 Kraków:
Grób st. sierż. Zdzisława Krausa „Andrusa” dowódcy plutonu  „Śmiertelnych” (1)

12: 00 Pszczyna:
Rozbrojenie RKU w Pszczynie 17 lipca 1945 r. przez placówkę NSZ pod dowództwem Witolda Morawca „Wilka” (2)

12:30 Zabrzeg:
Restauracja „Pod Zaporą” (obecnie „Kredensik”) – miejsce zabójstwa „Bartka” (3)

12:30 – 14.00 Czechowice – Dziedzice:
Zasadzka UBP na „Ferdka”, „Peterka” i „Rysia”  20 października 1945 r. (4)
Klasztor Ojców Jezuitów gdzie „Bartek” był ministrantem (5)
Dom rodzinny „Bartka” (6)
Cmentarz Św. Katarzyny - grób „Bartka” i jego podkomendnych (7)
Pałac Kotulińskich - miejsce przypadkowej potyczki plutonu UBP-KBW z drużyną „Ignaca” z 9 na 10 sierpnia 1945 r. (8)
Obelisk poświęcony braciom Kempnym 17 lipca 1946 r. w Górnym Lesie - miejsce egzekucji dwóch konfidentów i przypadkowego starcia w którym zginął st. sierż. Romuald Czarnecki „Pikollo” dowódca kompanii „Burza”. Z tego miejsca grupy leśne wyruszały z dolin w góry. (9)

14:30 Wapienica
Restauracja „Kresowianka” – miejsce częstych zabaw partyzantów i likwidacji konfidenta (10)
Zapora na Wapienicy – miejsce wejścia grup leśnych na Błatnią (11)

14:30 – 16:30 Wejście na Błatnią
Schronisko prowadzone przez współpracowników NSZ, miejsce potyczki z plutonem operacyjnym MO 12 maja 1946, obelisk poświęcony pamięci NSZ, mogiła partyzancka plut. Edwarda Biesoka „Edka”, wyryty napis „NSZ” na drzewie przez partyzantów na oznaczenie mogiły. (12)

16:30 – 18:00 – Obiad i zwiedzanie miejsc, prelekcja

18:00 – 19:00 – Zejście do Brennej

19:30 – 20:00 – Przejazd z Brennej do Wisły Czarnej

20:00 – 22:00 – Wejście na Przysłop (13)
Nocleg w schronisku

Dzień II
8:00 – 9.00 – Wejście na Baranią Górę, tablica poświęcona NSZ (14)

9:00 – 11.00 – Wejście na Roztoczny, pierwsza kwatera górska „Bartka” w gajówce Józefa Gruszki. Miejsce obławy KBW-UB 12 września 1945 r., która spaliła gajówkę. Miejsce spotkań grup leśnych. 400 m dalej miejsce po partyzanckim „bunkrze” (15)

11.00 – 12.00 – przejście do restauracji „Fojtula” (obecnie nieczynna) – prowadzona przez współpracowników NSZ, ostatni punkt łącznikowy przed wymarszem na Baranią Górę (16)

12:00 – 13.00 – obiad w restauracji „Pod Baranią” (dawny Dom Wypoczynkowy Związku Zawodowego Kolejarzy) – obiekt dwukrotnie zajęty przez NSZ. Miejsce ujawnienia się „Bartka”. (17)

13:00 – 14.00 – przejazd trasą defilady do miejsca przeglądu grup pod willą „Niespodzianka” (18)

15:00 – 17.00 – Przejazd z Wisły przez Szczyrk do Żywca:
Postój na przełęczy w Salmopolu (Biały Krzyż) miejsce wywozu partyzantów (19)
Restauracja „Bagatela” w Szczyrku – miejsce spotkań grup leśnych, miejsce likwidacji konfidenta. (20)

17.00 – 18.00 Żywiec
Tablica NSZ pod PKP i pod Domem Kultury. Spotkanie z członkiem GRH „Rodzynki”, zwiedzanie katowni UB. (21)

18.00 – 20.00 – przejazd do Krakowa

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Patronat Prezydenta RP Andrzeja Dudy - Żołnierzom Wyklętym

Sponsorzy:
Kopalnia Soli "Wieliczka"
PGNiG Termika

Partnerzy:
Fundacja Pamięć i Wolność
Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej
Fundacja dla Rzeczypospolitej

Patronaty medialne:
Historykon.pl
TVP Historia
Kwartalnik "Wyklęci"
SuperHistoria.pl
DoRzeczy

Pliki do pobrania:
Regulamin Rajdu
Plan rajdu śladami Oddziału "Ognia"
Plan rajdu śladami Oddziału "Bartka"

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w warszawskiej Nocy Muzeów w Przystanku Historia Centrum Edukacyjnym IPN im. Janusza Kurtyki.
W ramach tegorocznej edycji przewidziane są takie wydarzenia jak:

• Wystawa pamiątek związanych z Januszem Kurtyką
  • Prezentacja enigmy i warsztaty szyfrowania
  • wystawa o Cichociemnych
  • Pokaz broni wyborowej jednostki GROM
  • escape room
  • zajęcia edukacyjne dla dzieci i dorosłych
  • konkursy z nagrodami
  • pokazy filmów

Natomiast o godzinie 21.30 odbędzie się współorganizowane przez Fundację spotkanie poświęcone Januszowi Kurtyce - patronowi Fundacji, w którym udział wezmą: prof. Jan Żaryn, dr Zbigniew Nawrocki, dr Wojciech Frazik. Prowadzącymi spotkanie będą: Zuzanna Kurtyka - Przewodniczący Rady Fundacji oraz Paweł Kurtyka - Prezes Fundacji. Tematem spotkania będzie wspomnienie Janusza Kurtyki na tle historii rozwoju IPN. Spotkanie oraz pozostałe wydarzenia odbędą się w Przystanku Historia Centrum Edukacyjne IPN przy ul.Marszałkowskiej  21/25 w Warszawie w Noc Muzeów w godzinach 19.00 - 01.00 z dnia 20/21 maja 2017 roku.

W  lipcu 2017 roku odbędzie się kolejny z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowy Rajd śladami Żołnierz Wyklętych'.

Rajd ten składać się będzie z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Rajd odbędzie się w dwóch terminach:

Trasy rajdu zapowiadają się następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 22.00

• Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica – Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – KrakóW
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 20.00

UWAGA! Rejestracja uczestników przedłużona do 14 lipca!

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji najpóźniej do 1 lipca 2017 roku na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Patronat Prezydenta RP Andrzeja Dudy - Żołnierzom Wyklętym

Sponsorzy:
Kopalnia Soli "Wieliczka"
PGNiG Termika

Partnerzy:
Fundacja Pamięć i Wolność
Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej