Janusz Kurtyka, 27 X 2011

W  lipcu 2017 roku odbędzie się kolejny z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowy Rajd śladami Żołnierz Wyklętych'.

Rajd ten składać się będzie z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Rajd odbędzie się w dwóch terminach:

W terminie 8-9 lipca po terenach Małopolski i Podhala podążać będzie grupa śladami: Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

W terminie 15-16 lipca po terenach Małopolski oraz Śląska cieszyńskiego podążać będzie grupa śladami: Oddziału Henryka Flamego "Bartka"

Obie grupy zwiedzać będą miejsca ściśle związane z działalnością Oddziałów "Ognia" i "Bartka". Podczas postojów przewodnicy, którymi będą Dawid Golik oraz Tomasz Greniuch przybliżać będą uczestnikom historie związane z oboma ugrupowaniami partyzanckimi. W niektórych miejscach planowane są także spotkania ze świadkami tamtych wydarzeń, kombatantami czy też członkami rodzin Żołnierzy Wyklętych.

Trasy rajdu zapowiadają się następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Kraków – Rabka – Zakopane – Chochołów – Ostrowsko –  Nowy Targ  – Bukowina Tatrzańska – Turbacz – Ochotnica – Gorce – Waksmund – Kraków
    Miejsce zbiórki: Godzina 7.30-8.00, Kraków ,ul. Poselska 3 - Miejsce byłego więzienia św. Michała rozbitego przez partyzantów "Ognia" w 1946 roku (obecnie Muzeum Archeologiczne)
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 22.00

• Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica – Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – KrakóW
    Miejsce zbiórki: Godzina 7.30-8.00, Kraków ,ul. Straszewskiego 14  (w pobliżu Hotelu Radisson)
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 20.00

a) Grupa podążająca śladami Oddziału Józefa Kurasia wyjdzie do schroniska na Turbaczu, gdzie spędzi noc.

b) Grupa podążająca śladami Oddziału Henryka Flamego nocować będzie w schronisku pod Baranią Górą;

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu śladami Józefa Kurasia "Ognia" planowany jest pobyt w obozowisku partyzanckim. Na terenie obozowiska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Do podobnego ogniska dojdzie także na trasie rajdu śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka" podczas pobytu w schronisku pod Baranią Górą, w miejscu gdzie nieopodal Oddział posiadał swoją kwaterę główną.

UWAGA! Rejestracja uczestników przedłużona do 14 lipca!
Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji najpóźniej do 1 lipca 2017 roku na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Patronat Prezydenta RP Andrzeja Dudy - Żołnierzom Wyklętym

Sponsorzy:
Kopalnia Soli "Wieliczka"
PGNiG Termika

Partnerzy:
Fundacja Pamięć i Wolność
Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej