Plakat spotkania 4 sierpnia 2019 r. o godzinie 13:30 w budynku PAST-y odbędzie się spotkanie połączone z recytacją wierszy, zatytułowane "Krzysztof Kamil Baczyński - żołnierz czy poeta?". Jako partner wydarzenia - serdecznie zapraszamy do wzięcia w nim udziału.

„Czwartego [sierpnia 1944 r.] pałac [Blanka] był już całkowicie w naszych rękach i można się było swobodnie poruszać – jedni wchodzili, drudzy wychodzili… Nie było jakiegoś specjalnego nasilenia ognia. Tylko od czasu do czasu ktoś do nas strzelał (…). Ostrzeliwaliśmy podcienia Opery. Ja byłem przy jednym oknie, przy drugim – Baczyński. Czy może wychylił się za mocno…” (z książki Wiesława Budzyńskiego „Miłość i śmierć Krzysztofa Kamila”, wyd. V uzupełnione, s. 168).

Tak śmierć Krzysztofa Kamila Baczyńskiego – jednego z najlepiej zapowiadających się młodych poetów Polski Walczącej – opisywał Andrzej Domaszewicz ps. „Szczapa”. Baczyński zginął w czwartym dniu powstania warszawskiego w pałacu Blanka przy ul. Senatorskiej. Zginął jak żołnierz – na posterunku. Niektórzy mawiali, że zamienił pióro na karabin – czy aby na pewno? Kim tak naprawdę był – żołnierzem czy poetą? Jak postrzegali go jemu współcześni, a za kogo uważamy go dziś?

Na te (i inne) pytania wspólnie z naszymi gośćmi postaramy się znaleźć odpowiedź w dniu 75. rocznicy śmierci poety – 4 sierpnia 2019 r. o godz. 13:30 w Centrum Edukacji Historycznej w budynku PAST-y przy ul. Zielnej 39 w Warszawie (IV piętro).

W spotkaniu udział wezmą:

– Wiesław Budzyński - najwybitniejszy biograf Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, autor licznych książek i opracowań poświęconych poecie, m.in. wielokrotnie wznawianej „Miłości i śmierci Krzysztofa Kamila”; od wielu lat zaangażowany w utrwalanie dorobku literackiego i upamiętnianie miejsc związanych z życiem Baczyńskiego;

– Witold Sławski ps. „Sławek” - żołnierz Kedywu KG AK (kompania „Pegaz”); od lata 1944 r. w 3. kompanii batalionu „Parasol”; wraz z Baczyńskim był w grupie powstańców, których wybuch powstania zastał w rejonie pl. Teatralnego – walczył w ratuszu i pałacu Blanka;

– Maria Wiśniewska ps. „Malina” - harcerka „Szarych Szeregów”, przed wybuchem powstania łączniczka zastępcy dowódcy III plutonu 3. kompanii w batalionie „Parasol” – Baczyński ww. stanowisko objął w lipcu 1944 r.;

– Daniela Ogińska ps. „Pszczoła” - harcerka „Szarych Szeregów”, w konspiracji od 1942 r., uczestniczka powstania warszawskiego; po wojnie związana ze środowiskiem „Zośkowców”;

– Jerzy Oględzki ps. „Jur” - harcerz „Szarych Szeregów”, w powstaniu w batalionie „Gozdawa”; walczył na Starym Mieście w rejonie ul. Senatorskiej (zgrupowanie „Kuba”-„Sosna”).

W części poświęconej twórczości Baczyńskiego z interpretacją wierszy poety wystąpi Maciej Gąsiorek, aktor warszawskiego Teatru Rampa.

O godz. 21:00 zapraszamy także do wspólnej modlitwy i zapalenia znicza w miejscu pierwotnego pochówku Krzysztofa Kamila Baczyńskiego – na tyłach byłego Ratusza przy ul. Senatorskiej 16 (przy upamiętniającym je kamieniu).

Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja Polskiego Państwa Podziemnego. Patronat honorowy nad projektem objął Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej, Związek Powstańców Warszawskich, Związek Literatów Polskich oraz Stowarzyszenie Pisarzy Polskich. Patronami medialnymi są TVP Historia, „Warszawska Gazeta”, Historykon.pl, blogpress.pl oraz Historia.org.pl. Partnerem wydarzenia jest Fundacja im. Janusza Kurtyki.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na Facebook.com.

Wstęp wolny.

tel: +48 667 374 761