Na zdjęciu: książę Konstanty Radziwiłł „Korab”, porucznik rezerwy i kwatermistrz III batalionu I Rejonu „Marianowo-Brzozów”. W czasie Powstania Warszawskiego pojmany przez Niemców, był obwożony po miejscach będących przed wojną jego włościami, z tabliczką z napisem: „polnische graf, polnische bandit” („polski książę, polski bandyta”). Zginął zamęczony na terenie koszar w Zegrzu, a jego szczątki z kończynami skrępowanymi drutem kolczastym zostały znalezione dopiero w 1969 roku i zidentyfikowane jedynie poprzez medalik szkaplerzny z wizerunkiem św. Jana Bosko. Fot. Archiwum Muzeum Historycznego w Legionowie.

Ślub księcia Adama Michała Józefa Czartoryskiego z hrabianką Jadwigą Stadnicką w 1937 r. Źródło: NAC.

Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję online zatytułowaną "Patriotyczna działalność rodzin Czartoryskich i Radziwiłłów podczas II wojny światowej". Będzie to kolejne spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Podczas spotkania zaproszeni Goście przypomną postaci z rodzin Czartoryskich i Radziwiłłów, które prowadziły działalność w ramach państwa podziemnego podczas II wojny światowej: ks. Konstantego Radziwiłła, który poniósł męczeńską śmierć z rąk Niemców w roku 1944, ks. Adama Czartoryskiego i ks. Jadwigę z Czartoryskich Brzozowską. Opowiadać o ich wojennych losach będą: wnuk ks. Konstantego Radziwiłła - Maciej Radziwiłł, córka ks. Adama Czartoryskiego - Jadwiga Czartoryska i siostra Jadwigi Brzozowskiej - Barbara Czartoryska.

Dyskusja online odbędzie się dnia 12 listopada 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal" pod linkiem: https://youtu.be/bBv8ewgzehU.

Uczestnicy: Barbara Czartoryska, Jadwiga Czartoryska, Maciej Radziwiłł.

Prowadzenie: dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski (Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Organizatorzy: Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych, Fundacja im. Janusza Kurtyki.

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Dyskusja jest częścią projektu "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje" organizowanego przez Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych w ramach programu "Patriotyzm Jutra 2020" Muzeum Historii Polski.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: