Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych oraz Fundacja im. Janusza Kurtyki zapraszają na dyskusję online zatytułowaną "Błogosławieni z rodu Czartoryskich". Będzie to ostatnie spotkanie z cyklu pt. "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje".

Tematem debaty będzie wątek religijny i działalność rodziny Czartoryskich w służbie Kościołowi. Przedstawione zostaną sylwetki osób duchownych z tego rodu: z linii sieniawskiej przypomnimy postać bł. ks. Augusta SDB (XIX w.), natomiast z linii pełkińskiej bł. o. Michała OP, męczennika II wojny światowej, oraz jego braci (XX w.).

Dyskusja online odbędzie się dnia 3 grudnia 2020 r. o godzinie 18:00 i będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube "Blogpressportal".

Bezpośredni link do transmisji na żywo: https://youtu.be/_K3Q1TNLxcc.

Uczestnicy:

- Barbara Czartoryska

- Irena z Czartoryskich Bylicka

- o. Dariusz Kantypowicz OP

Prowadzenie:

- dr hab. prof. UAM Bartosz Korzeniewski

(Prezes Ośrodka Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych).

Organizatorzy: Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych, Fundacja im. Janusza Kurtyki.

Patron Medialny: Blogpress.pl.

Dyskusja jest częścią projektu "Czartoryscy i Radziwiłłowie - ludzie, miejsca, kolekcje" organizowanego przez Ośrodek Badań nad Pamięcią Zbiorową i Studiów Muzealnych w ramach programu "Patriotyzm Jutra 2020" Muzeum Historii Polski.

Zachęcamy do dołączenia i śledzenia wydarzenia na Facebook.com!

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: