Janusz Kurtyka, 27 X 2011

W kwietniu do sprzedaży w placówkach Poczty Polskiej trafiło drugie wydanie książki „To, co widziałem przekracza swą grozą najśmielsze fantazje. Wojenne i powojenne losy Polaków wizytujących Katyń w 1943 roku.” pod nowym tytułem "Dotyk Katynia", której autorem jest prof. Tadeusz Wolsza.

Publikacja ta została uhonorowana Nagrodą im. Janusza Kurtyki podczas zorganizowanej przez Fundację im. Janusza Kurtyki konferencji naukowej „Dotyk Katynia. Zbrodnia Katyńska w perspektywie międzynarodowej. Polityka, tożsamość, narracje”.

Formą Nagrody jest przetłumaczenie wyróżnionej pracy na język angielski oraz wydanie jej w Stanach Zjednoczonych. Tematem I edycji Konkursu o Nagrodę im Janusza Kurtyki była: Przestrzeń między dwoma totalitaryzmami - dramat społeczeństwa i państwa polskiego w XX wieku.

Powyższa publikacja została wydawana przez wydawnictwo Zys i S-ka w 8000 egzemplarzy, co w stosunku do pierwszego wydania liczącego 400 egzemplarzy stanowi duży przeskok. Liczba ta niewątpliwie jest skutkiem udziału i zwycięstwa książki w Konkursie. Książka będzie do nabycia  dzięki współpracy z Garmondpress w placówkach pocztowych w specjalnej promocyjnej cenie oraz w sklepie internetowym Fundacji im. Janusza Kurtyki, który niebawem zostanie uruchomiony.

ul. Wysłouchów 4/20          Al. Waszyngtona 39/25

tel: 789 162 112