Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Burza wokół ustawy o IPN oraz wokół Just act. Te zagadnienia uzmysławiają, jak ważną rolę dla relacji polsko-żydowskich i polskiej polityki pamięci w ich kontekście pełnią Stany Zjednoczone. Podczas inaugurującej cykl "Historia, prawda, teraźniejszość" debaty zatytułowanej "Relacje polsko-żydowskie a administracja amerykańska" wraz zaproszonymi gośćmi postaramy się omówić tę rolę na podanych wyżej przykładach, dbając jednocześnie o to, aby wnioskom o charakterze opisowym towarzyszyły konkretne propozycje rozwiązań problematycznych kwestii.

Dyskutować będą:

- dr Tomasz Płudowski
amerykanista, medioznawca, Collegium Civitas
- red. Bronisław Wildstein
publicysta, członek zespołu ds. dialogu prawno-historycznego z Izraelem
- dr Artur Wróblewski
amerykanista, Uczelnia Łazarskiego

Moderatorem debaty będzie red. Tomasz Pietryga z Rzeczpospolitej

Dyskusja odbędzie się 14 listopada o godz. 18:00 w tworzonym przez Fundację im. Janusza Kurtyki w murach dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów " przy u. Rakowieckiej 37 w Warszawie miejscu spotkań, konferencji i Biblioteki im. Janusza Kurtyki. Potrwa około godziny i zakończy ją sesja pytań od publiczności.

Wstęp wolny.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość"

Spotkania stanowi część projektu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Złoży się na niego cykl debat i towarzysząca im publikacja, mające na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień, związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie
zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Plan organizatorów zakłada zorganizowanie 12 dyskusji, skupionych w czterech cyklach tematycznych z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów i publicystów. Pierwszy cykl odnosił się będzie do zagadnień, związanych z relacjami polsko-żydowskimi. Drugi odnosił się będzie do zagadnień, związanych z relacjami polsko-ukraińskimi. Trzeci dotyczył będzie zagadnień, związanych z relacjami polsko-niemieckimi. Czwarty poświęcony będzie zagadnieniom, związanym z relacjami polsko-rosyjskimi.
Po zakończeniu wszystkich cykli tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Miejsce, dyskusja i cały cykl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej- na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

Partnerami projektu są:
Studenci dla Rzeczypospolitej