Janusz Kurtyka, 27 X 2011

"W  dniach 28-29 października odbędzie się Rajd śladami Ks. Władysława Gurgacza - Kapelana PPAN, który stanowi część projektu "Autokarowego Rajdu śladami Żołnierzy Wyklętych".

Rajd ten podobnie jak dwa poprzednie, które odbyły się w lipcu tego roku będzie mieć swoją trasę na południu Polski. Tym razem będą to okolice Beskidu Sądeckiego. Podczas postojów przewodnik, którym będzie Kamil Olesinski z GRH Żandarmeria przybliżać będzie uczestnikom historie związane z ks. Gurgaczem oraz działającymi w okolicach oddziałami partyzanckimi, przede wszystkim Polską Podziemną Armią Niepodległościową (PPAN).

Trasa rajdu zapowiada się następująco:

Kraków – Gorlice – Nawojowa – Maciejowa - Krynica Zdrój – Łomnica Zdrój – Hala Łabowska – Hala Pisana – Nowy Sącz – Kraków
Miejsce zbiórki: Sobota, godzina 8.00, Kraków, Dom Turysty PTTK (skrzyżowanie ulic Westerplatte i Kopernika) -
Powrót do Krakowa przewidywany w niedzielę na godzinę 16.00-17.00

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu planowany jest nocleg w schronisku PTTK na Hali łabowskiej. Na terenie schroniska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski.

UWAGA! REKRUTACJA ZAKOŃCZONA !

Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA, Z WYJĄTKIEM TYCH OSÓB, KTÓRE UCZESTNICZĄ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM

Plan rajdu Ks. Władysława Gurgacza
Regulamin Rajdu śladami Ks. Władysława Gurgacza

W  lipcu 2017 roku odbyła się pierwsza część kolejnego z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowego Rajdu śladami Żołnierzy Wyklętych".

Rajd ten składał się z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Odbył się w dwóch terminach

W terminie 8-9 lipca po terenach Małopolski i Podhala podążała grupa śladami: Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

W terminie 15-16 lipca po terenach Małopolski oraz Śląska cieszyńskiego podążała grupa śladami: Oddziału Henryka Flamego "Bartka"

Obie grupy zwiedzały miejsca ściśle związane z działalnością Oddziałów "Ognia" i "Bartka". Podczas postojów przewodnicy, którymi byli dr Dawid Golik oraz Tomasz Greniuch szczegółowo przybliżali uczestnikom historie związane z oboma ugrupowaniami partyzanckimi. W niektórych miejscach odbyły się także spotkania ze świadkami tamtych wydarzeń, kombatantami, a także członkami rodzin Żołnierzy Wyklętych.

Trasy rajdu wyglądały następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Kraków – Rabka – Zakopane – Chochołów – Ostrowsko –  Nowy Targ  – Bukowina Tatrzańska – Turbacz – Ochotnica – Gorce – Waksmund – Kraków
  • Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica– Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – Kraków

Rajd miał charakter autokarowo-pieszy. Dużą część trasy uczestnicy pokonywali szlakami górskimi, przede wszystkim wokół wzgórz Turbacza podczas rajdu śladami "Ognia" oraz Baraniej Góry podczas rajdu śladami "Bartka". Była to niezwykła szansa na odwiedzenie miejsc historycznych, związanych z działalnością Żołnierzy Wyklętych.

Uczestnicy nocowali w schroniskach PTTK, gdzie mieli szanse bliżej się poznać, czy też wymienić uwagami nie tylko na tematy związane z rajdem, ale także z wieloma innymi kwestiami od zwykłych spraw społecznych po dzisiejszą politykę.

Poniżej relacje TVP Kraków oraz TVP Katowice, których ekipy telewizyjne odwiedziły uczestników obu lipcowych rajdów

Pliki do pobrania:
Regulamin Rajdu
Plan rajdu śladami Oddziału "Ognia"
Plan rajdu śladami Oddziału "Bartka"

W  lipcu 2017 roku odbędzie się kolejny z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowy Rajd śladami Żołnierz Wyklętych'.

Rajd ten składać się będzie z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Rajd odbędzie się w dwóch terminach:

W terminie 8-9 lipca po terenach Małopolski i Podhala podążać będzie grupa śladami: Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

W terminie 15-16 lipca po terenach Małopolski oraz Śląska cieszyńskiego podążać będzie grupa śladami: Oddziału Henryka Flamego "Bartka"

Obie grupy zwiedzać będą miejsca ściśle związane z działalnością Oddziałów "Ognia" i "Bartka". Podczas postojów przewodnicy, którymi będą Dawid Golik oraz Tomasz Greniuch przybliżać będą uczestnikom historie związane z oboma ugrupowaniami partyzanckimi. W niektórych miejscach planowane są także spotkania ze świadkami tamtych wydarzeń, kombatantami czy też członkami rodzin Żołnierzy Wyklętych.

Trasy rajdu zapowiadają się następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Miejsce zbiórki: Godzina 7.30-8.00, Kraków ,ul. Poselska 3 - Miejsce byłego więzienia św. Michała rozbitego przez partyzantów "Ognia" w 1946 roku (obecnie Muzeum Archeologiczne)
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 22.00

• Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica – Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – KrakóW
    Miejsce zbiórki: Godzina 7.30-8.00, Kraków ,ul. Straszewskiego 14  (w pobliżu Hotelu Radisson)
    Powrót do Krakowa przewidywany na godzinę 20.00

a) Grupa podążająca śladami Oddziału Józefa Kurasia wyjdzie do schroniska na Turbaczu, gdzie spędzi noc.

b) Grupa podążająca śladami Oddziału Henryka Flamego nocować będzie w schronisku pod Baranią Górą;

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu śladami Józefa Kurasia "Ognia" planowany jest pobyt w obozowisku partyzanckim. Na terenie obozowiska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Do podobnego ogniska dojdzie także na trasie rajdu śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka" podczas pobytu w schronisku pod Baranią Górą, w miejscu gdzie nieopodal Oddział posiadał swoją kwaterę główną.

UWAGA! Rejestracja uczestników przedłużona do 14 lipca!
Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji najpóźniej do 1 lipca 2017 roku na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA

Pliki do pobrania:
Regulamin Rajdu
Plan rajdu śladami Oddziału "Ognia"

ul. Wysłouchów 4/20          Al. Waszyngtona 39/25

tel: 789 162 112