Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Niespełna tydzień po obchodach 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w dniach 17-18 listopada 2018 roku Fundacja im. Janusza Kurtyki organizuje Górski Rajd Śladami kpt. Henryka Flamego “Bartka”. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu pod nazwą: Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się w pięknych rejonach Beskidu Żywieckiego w okolicach takich miejscowości jak Czechowice Dziedzice, Wisła, Szczyrk, czy Żywiec. Rajd będzie miał charakter autokarowo-pieszy. Uczestnicy odwiedzą miejsca ściśle związane z działalnością Zgrupowania "Bartka". Kulminacyjnym punktem wydarzenia będzie wyjście na Baranią Górę, u podnóża której w okresie walk kwaterowało Zgrupowanie.

Przewodnikiem podczas rajdu będzie dr Tomasz Greniuch - autor wielu prac poświęcony kpt. Henrykowi Flememu "Bartkowi" i jego Zgrupowaniu Partyzanckiemu VII Okręgu NSZ

Nocleg dla uczestników przewidziany jest w schronisku PTTK na Baraniej Górze

Zbiórka uczestników przy Domu Turysty PTTK w Krakowie (Uwaga miejsce może ulec zmianie) o godz. 9.00-9.30
Koniec rajdu przewidziany w dniu 18 listopada (niedziela) na godzinę 18.00 w Krakowie

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 9 listopada 2018 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 100 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305
Uczestnikom co najmniej trzech rajdów organizowanych przez Fundację przysługuje 20% rabatu
Dzieci do lat 14 - opłata rajdowa 60 zł

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Rajd odbywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Polska Zbrojna Historia

Regulamin Górskiego Rajdu Śladami "Bartka"
Oświadczenie rodzica/opiekuna

W dniach 22-23 września 2018 roku Fundacja im. Janusza Kurtyki organizuje Jesienny Rajd Śladami mjr. Hieronima Dekutowskiego “Zapory”. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu pod nazwą: Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się na terenie Województwa Lubelskiego. Rajd będzie miał charakter autokarowo-pieszy. Pierwszego dnia uczestnicy marszem przejdą 25 kilometrową trasę po terenach, na których w latach 1939 - 1963 działały oddziały podziemia niepodległościowego w tym oddział "Zapory". Drugiego dnia rajdu uczestnicy odbędą historyczny spacer śladami podziemia po Lublinie oraz wezmą udział w uroczystej przysiędze żołnierzy 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. Hieronima Dekutowskiego "Zapory", która będzie punktem kończącym rajd. Rajd odbywa się w przededniu 100 rocznicy urodzin mjr. Hieronima Dekutowskiego "Zapory", wobec czego jest idealną okazją na uczczenie pamięci tego wielkiego Bohatera Polski Walczącej.

Trasa rajdu przedstawia się następująco:

Uwaga! Trasa piesza pomiędzy Urzędowem a Chodlem wynosi około 25 kilometrów.

Przewodnikiem podczas rajdu będzie Pan Michał Durakiewicz z Lubelskiego Oddziału IPN

Nocleg dla uczestników przewidziany jest w Hostelu w Lublinie

Zbiórka uczestników na Placu Zamkowym w Lublinie dnia 22 września (sobota) o godzinie 9.30
Koniec rajdu przewidziany w dniu 23 września (niedziela) na godzinę 16.00

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 21 września 2018 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Polska Zbrojna Historia

Regulamin Jesiennego Rajdu Śladami mjr. "Zapory"
Owiadczenie rodzica/opiekuna

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Letnim Rajdzie Śladami kpt. Stanisława Sojczyńskiego "Warszyca", który odbędzie się w dniach 14-15 lipca 2018 roku na terenie województwa łódzkiego. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych".

Trasa rajdu przedstawia się następująco:

Łódź - Piotrków Trybunalski -Radomsko - Rzejowice - Bąkowa Góra - Ręczno - Przedbórz - Kamieńsk - Łódź (trasa rajdu może ulec zmianie

Miejsce zbiórki: Sobota 14 lipca, godzina 09.00, Łódź,Al. Rodzin Poznańskich  - Przystanek autobusowy przy Dworcu PKP Łódź Fabryczna (uwaga miejsce zbiórki może ulec zmianie)
Powrót do Łodzi przewidywany w niedzielę na godzinę 14.00

Uwaga! Odcinek trasy: Rzejowice - Bąkowa Góra - Ręczno zostanie pokonany pieszo. Do przejścia około 20 km.

Na trasie rajdu planowany jest nocleg w miejscowości Ręczno. Podczas rajdu planowane są spotkania z kombatantami, oraz odwiedziny historycznych miejsc związanych z działalnością podziemia niepodległościowego w tym regionie - w szczególności Oddziału "Warszyca". Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Tomasz Toborek.

Zgłoszenia przyjmowane są do 5 lipca na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Uczestnikom zeszłorocznej edycji projektu przysługuje 20% rabatu
Uczestnikom Wiosennego Rajdu Roja przysługuje 30% rabatu

Polska Zbrojna Historia

Regulamin Letniego Rajdu Śladami kpt. "Warszyca"
Owiadczenie-rodzica_opiekuna2.pdf

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Wiosennym Rajdzie Śladami mjr st. sierż "Roja", który odbędzie się w dniach 26-27 maja 2018 roku na terenie Mazowsza. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych".

Trasa wiosennego rajdu przedstawia się następująco:
Warszawa - Pomiechówek - Popowo-Borowe - Nasielsk - Pokrzywnica - Pułtusk - Makow Mazowiecki - Osyski- Czernice-Borowe - Grudusk - Ciechanów - Gołotczyzna - Szyszki -Warszawa

Miejsce zbiórki: Sobota 26 maja, godzina 8.30, Warszawa ,ul. Emilii Plater  - Przystanek autobusowy przy Parku Świętokrzyskim (uwaga miejsce zbiórki może ulec zmianie)
Powrót do Warszawy przewidywany w niedzielę na godzinę 17.00.

Na trasie rajdu planowany jest nocleg w Dworze nad Narwią. Podczas rajdu planowane są spotkania z kombatantami, oraz odwiedziny historycznych miejsc związanych z działalnością podziemia niepodległościowego w tym regionie - w szczególności Oddziału "Roja". Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Piotr Oleńczak.

Zgłoszenia przyjmowane są do 25 maja na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Uczestnikom zeszłorocznej edycji projektu przysługuje 20% rabatu

Fundacja dla Rzeczypospolitej
Stowarzyszenie im. Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja"

Polska Zbrojna Historia

Regulamin Wiosennego Rajdu Śladami st. sierż "Roja"
Owiadczenie-rodzica_opiekuna2.pdf

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w II Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych". Na projekt składa się organizacja pięciu Rajdów w Polsce, śladami działających w okresie okupacji sowieckiej oddziałów podziemia niepodległościowego.

W tym roku odbędą się poniższe Rajdy:

1. Zimowy Rajd śladami mjr Józefa Kurasia "Ognia
w terminie 10-11 marca 2018 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

2. Wiosenny Rajd śladami st. sierż. Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja" w terminie 26-27 maja 2018 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

3. Letni Rajd śladami kpt. Stanisława Sojczyńskiego "Warszyca" w terminie 14-15 lipca 2018 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

4. Jesienny Rajd śladami mjr Hieronima Dekutowskiego "Zapory" w terminie 22-23 września 2018 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

5. Górski Rajd śladami kpt Henryka Flamego "Bartka" w terminie 20-21 października 2018 roku 17-18 listopada 2018 roku
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

*terminy rajdów mogą ulec zmianie

Celem projektu jest zaznajomienie uczestników z historią oddziałów Żołnierzy Wyklętych działających w różnych regionach Polski.

Chętnych do współpracy podczas organizacji kolejnych rajdów zapraszamy do kontaktu po przez e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Informacje o zgłoszeniach na poszczególne Rajdy będą ogłaszane z dwumiesięcznym wyprzedzeniem.

Rajd odbywa się pod Patronatem Narodoywm Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Współorganizatorem projektu
jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

PKN ORLEN

Wspiera nas
PGNiG TERMIKA
Przewozy Regiolane (PolRegio)

Polska Zbrojna Historia

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Zimowym Rajdzie Śladami mjr Kurasia "Ognia", który odbędzie się w dniach 10-11 marca 2018 roku w Gorcach. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych".

Trasa zimowego rajdu przedstawia się następująco:
Kraków - Lubomierz-Rzeki - Jaworzynka - Gorc Troszacki - Kudłoń - Przełęcz Borek - Turbacz - Nocleg - Turbacz - Obidowiec - Stare Wierchy - Maciejowa - Rabka-Zdrój - Kraków
Miejsce zbiórki: Sobota 10 marca, godzina 8.30, Kraków ,ul. Poselska 3 - Miejsce byłego więzienia św. Michała rozbitego przez partyzantów "Ognia" w 1946 roku (obecnie Muzeum Archeologiczne) -
Powrót do Krakowa przewidywany w niedzielę na godzinę 16.00-17.00. Przeważająca część rajdu odbywa się w formie pieszej (transport autobusowy odbywa się na trasie Kraków - Lubomierz-Rzeki, oraz w drodze powrotnej  na trasie Rabka Zdrój - Kraków)

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu planowany jest nocleg w schronisku PTTK na Turbaczu. Na terenie schroniska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Dawid Golik - Pracownik krakowskiego Oddziału IPN.

Zgłoszenia przyjmowane są do 8 marca na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Uczestnikom zeszłorocznej edycji projektu przysługuje 20% rabatu
Dzieci do lat 14 - opłata rajdowa 60 zł

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 12 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 12-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Rajd odbywa się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Niepodległości