Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Podczas odbywającej się w dniu 24 października 2018 r. w Belwederze konferencji Przestrzeń polskiej Niepodległości, nastąpiło uroczyste wręczenie Nagrody im. Janusza Kurtyki.

Laureatem Konkursu został prof. Andrzej Chwalba za pracę Wielka wojna Polaków 1914-1918. Formą Nagrody jest przetłumaczenie wyróżnionej pracy na język angielski oraz wydanie jej w Stanach Zjednoczonych. Tematyka II edycji Konkursu była zatytułowana: Przestrzeń polskiej niepodległości. W Konkursie przyznano również wyróżnienie dla Pani dr Justyny Dudek za pracę Marian Gołębiewski (1911-1996) żołnierz, opozycjonista, emigrant.

- Zwycięska publikacja idealnie wpisuje się w 100 rocznicę obchodów odzyskania niepodległości. Książka w istotny sposób przedstawia losy Polaków w walce o niepodległość, co za tym idzie jest niezwykle wartościowym dziełem z punktu widzenia polskiej historiografii, które powinno być przetłumaczone na język angielski i pojawić się na rynku anglosaskim. Pokazanie dramatu wojny rozgrywającego się na ziemiach dzisiejszej Polski z pewnością przyczyni się do lepszego zrozumienia dziejów naszej Ojczyzny  – mówi Prezes Fundacji im. Janusza Kurtyki Paweł Kurtyka

Prof. Chwalba odbierając nagrodę, dziękował za "dostrzeżenie jego książki". "Ta nagroda jest wielkim wyróżnieniem z dwóch powodów. To nagroda bardzo zaszczytna, ponieważ patronem jest Janusz Kurtyka, z którym miałem możliwość współpracy. Należał do tych osób, które w połowie lat 80. mówiły, że to wszystko się rozsypie, gdy inni uważali, że to scenariusz mało prawdopodobny. Ale jego optymizm poparty wiedzą związaną ze źródłami pozwolił na pisanie tego rodzaju scenariuszy. Drugą kwestią jest, że Fundacja podjęła się misji bardzo trudnej, by wspierać polskich autorów na trudnym rynku anglosaskim. Chwała im, bo to tak naprawdę jedyna tego typu inicjatywa".

Podczas wydarzenia odczytano list Marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego skierowany do uczestników konkursu, w którym między innymi podkreślał, że: Janusz Kurtyka, człowiek posiadający wszechstronną wiedzę wzór patriotycznych cnót wierzył, że świadomość historyczna jest niezbędna społeczeństwu, aby mogło budować sprawnie funkcjonujące państwo. Pragnął, aby Rzeczpospolita pozbyła się ostatecznie komunistycznego jarzma. Podejmując aktywność niepodległościową oraz samokształceniową w czasach zniewolenia, publikując dzieła o tematyce historycznej dążył do prawdy, która była dla niego synonimem wolności" - całość listu Marszałka Sejmu znajduje się poniżej.

Po uroczystym wręczeniu Nagrody im. Janusza Kurtyki odbyła się debata naukowa pt. "Dwie niepodległości 1918-1989" z udziałem prof. Antoniego Dudka, prof. Andrzeja Chwalby oraz moderującego dyskusję prof. Filipa Musiała

Fundacja organizuje Konkurs o Nagrodę im. Janusza Kurtyki po raz drugi. W zeszłorocznej edycji konkursu pt. Przestrzeń między dwoma totalitaryzmami - dramat społeczeństwa i państwa polskiego w XX wieku nagrodzona została książka Prof. Tadeusza Wolszy - “To co widziałem przekracza swą grozą najśmielsze fantazje”. Wojenne i powojenne losy Polaków wizytujących Katyń w 1943 roku. Książka została już przetłumaczona, trwa proces wydawniczy.

Poniżej zapraszamy do zapoznania się z filmem dotyczącym tegorocznej edycji Nagrody im. Janusza Kurtyki oraz Laureata, listem Marszałka Sejmu RP oraz galerią zdjęć z wydarzenia

Projekt odbywa się w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości (Program Niepodległa)

Patronat Honorowy:
Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dr hab. Piotra Glińskiego

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu
"Kultura - Interwencje 2018"

Partner projektu:
Agencja Rozwoju Przemysłu S.A