Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Nagroda im. Janusza Kurtyki to najważniejszy projekt realizowany przez Fundację im. Janusza Kurtyki. W tym roku odbyła się Jego druga edycja. Inicjatywa polegała na organizacji Konkursu na najlepszą pracę naukową. Tematem tegorocznej edycji była Przestrzeń Polskiej Niepodległości. Formą Nagrody jest przetłumaczenie publikacji na język angielski i wydanie jej na rynku amerykańskim.

Laureatem Konkursu został prof. Andrzej Chwalba za pracę Wielka Wojna Polaków 1914-1918. W Konkursie przyznano również wyróżnienie dla Pani dr Justyny Dudek za pracę Marian Gołębiewski (1911-1996) żołnierz, opozycjonista, emigrant.

Projekt nie odbyłby się bez wsparcia Partnerów, którymi w tym roku byli: KGHM Polska Miedź, Narodowe Centrum Kultury, Agencja Rozwoju Przemysłu

Poniżej oficjalne podziękowania za wsparcie od Prezesa Zarządu Fundacji - Pawła Kurtyki

tel: 789 162 112