Jako Zespół Fundacji im. Janusza Kurtyki w Warszawie pragniemy zjednoczyć się z całym społeczeństwem celebrującym 10. rocznicę Katastrofy Smoleńskiej, w której zginęli przedstawiciele instytucji państwowych, parlamentarzyści, przedstawiciele Rodzin Katyńskich i innych stowarzyszeń, wojska, związków wyznaniowych wraz z pozostałymi członkami delegacji i załogi z Prezydentem RP Lechem Kaczyńskim na czele. Przed dziesięciu laty udali się oni do Smoleńska, aby uczcić męczeńską śmierć Polaków zamordowanych w Katyniu w 1940 r.

W dniu dzisiejszym nasza świadomość koncentruje się na trzech wymiarach, które muszą wzajemnie się przenikać. W szczególnie dramatycznych okolicznościach ostatnich tygodni przyszło nam przeżywać najważniejsze Tajemnice wiary w nadzwyczajnej izolacji, często z dala od naszych kościołów i bliskich. Wspominamy jednocześnie Bohaterów Katynia, którzy zostali zamordowali w bestialski sposób tylko dlatego, że byli Polakami. Przywołujemy również członków prezydenckiej delegacji, w której brał udział Prof. Janusz Kurtyka, Patron naszej Fundacji. Śmierć tych osób w 1940 r. i 2010 r. była szczególną Paschą, przed którą chylimy czoła.

Prof. Kurtyka był wybitnym naukowcem o szerokich zainteresowaniach. Jego badania z zakresu mediewistyki i historii najnowszej wypełniły dotychczasowe luki poznawcze, wyznaczając niejednokrotnie nowe trendy w historiografii. Wystarczy wspomnieć o nowatorskich studiach nad elitami możnowładczymi w średniowieczu czy antykomunistycznym podziemiem niepodległościowym po II wojnie światowej. Profesor był związany z ważnymi ośrodkami naukowymi w Polsce. Prowadził jednocześnie współpracę z uczelniami zagranicznymi. Związał się również z Instytutem Pamięci Narodowej, kierując najpierw oddziałem krakowskim IPN, a następnie obejmując funkcję Prezesa IPN. Prof. Kurtyka określił tożsamość Instytutu. Rozszerzył jego działalność naukową, edukacyjną i popularyzatorską. Inicjował wzmożone prace archiwalne, wyznaczał nowe kierunki badań, kreślił ambitne plany wydawnicze. Za jego czasów IPN stał się podmiotem w debacie publicznej. Prezes osadzał bowiem Instytut w szerszym kontekście polityki pamięci, którą postrzegał jako istotny element polskiej racji stanu. Był wreszcie mężem, ojcem, przyjacielem i dobrym człowiekiem.

Jako Fundacja pragniemy upamiętniać oraz popularyzować życie i działalność Prof. Kurtyki. Dostrzegamy bowiem te same wyzwania dla polskiej historiografii, polityki pamięci i racji stanu, na które uwrażliwiał nasz Patron. Poprzez udostępnianie czytelnikom Biblioteki im. Janusza Kurtyki w Warszawie unikatowego księgozbioru Patrona oraz realizację wyjątkowych projektów, takich jak Konkurs o Nagrodę im. Janusza Kurtyki, budujemy Mu – by sięgnąć do Horacego – pomnik trwalszy niż ze spiżu.

Oddając cześć Ofiarom Katynia z 1940 r. i Smoleńska z 2010 r., wyrażamy pragnienie, aby pamięć o Nich była nadal żywa.

Zespół Fundacji im. Janusza Kurtyki

Adres rejestrowy: