W tym roku w sierpniu przypada 76 rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Fundacja chcąc uczcić pamięć Powstańców i ludności cywilnej organizuje kilka wydarzeń w ramach cyklu „Śladami Powstańczej Warszawy".

📆1 Sierpnia odbędzie się całodniowy spacer Śladami „Zośki" i „Parasola". Podczas wydarzenia przemierzymy różne dzielnice Warszawy. Odwiedzimy między innymi miejsca;
- gdzie podpisano rozkaz o godzinie „W" i gdzie koncentrowały się oddziały powstańcze;
- gdzie padły pierwsze strzały. Dowiemy się jak wyglądały pierwsze minuty walk, jeszcze przed godziną „W";
- gdzie znajdowały się oddziały Poczty Harcerskiej;
- w których operowali żołnierze „Parasola";
- jakie zdobywał słynny Batalion „Zośka";
- gdzie zginął ostatni dowódca plutonu „Felek";
- gdzie spadł Liberator niosący pomoc walczącej Warszawie;
- w których nadawało powstańcze radio "Błyskawica";
- gdzie znajdowały się słynne magazyny na stawkach;
- oraz wiele, wiele innych..

Więcej o tym wydarzeniu tutaj➡: www.facebook.com/events/2745281125700573/

📆2 Sierpnia odbędzie się wydarzenie Śladami Rzezi Woli - Marsz Pamięci poświęcony zamordowanym przez Niemcom mieszkańcom tej warszawskiej dzielnicy. W tym roku przejdziemy ulicą Górczewską. Wspomnimy to co wydarzyło się przy ulicach Leszno, Górczewska, Płocka, Wawelberga, Syreny. Marsz zakończy się u zbiegu al. Prymasa Tysiąclecia a Górczewskiej, w miejscu, gdzie Niemcy i wschodni kolaboranci wymordowali jednorazowo ponad 12 000 ludzi.

Spotykamy się 2 sierpnia 2020 roku, o godzinie 17 pod przychodnią lekarską przy ulicy Leszno 17 na warszawskiej Woli. W tym miejscu znajdował się Szpital Św. Łazarza. W pierwszych dniach sierpnia 1944 roku, Niemcy i wschodni kolaboranci wymordowali pacjentów, lekarzy oraz personel szpitala.

Więcej o tym wydarzeniu tutaj➡www.facebook.com/events/2579325365650062/

📆8 Sierpnia odbędzie się spacer Śladami rzezi Ochoty. Przejdziemy śladami ludobójczej pacyfikacji mieszkańców warszawskiej Ochoty w pierwszych dniach Powstania Warszawskiego.

Niemcy oraz wschodnie jednostki kolaboracyjne, w szczególności Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa - RONA – kolaboracyjna formacja zbrojna złożona z Rosjan, wymordowali tutaj ponad 10 tys. ludzi.

Spotykamy się 8 sierpnia 2020 roku, o godzinie 12 pod Parafią św. Jakuba Apostoła przy ulicy Grójeckiej 38.

Przejdziemy ulicą Grójecką w stronę dawnego obozu przejściowego "Zieleniak", zatrzymując się również przy ulicy Wawelskiej oraz Mianowskiego. Na trasie będzie kilka punktów, w których mordowano Polaków, wspomnimy także relacje ocalałych ludzi z tej masakry.

Więcej o tym wydarzeniu www.facebook.com/events/1170109099995474/

Zapraszamy do udziału w naszych wydarzeniach

#ŚladamiPowstańczejWarszawy
#PowstanieWarszawskie