Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Mazowieckim Rajdzie Śladami st. sierż "Roja", który odbędzie się w dniach 1-2 czerwca 2019 roku. Rajd stanowi część III Edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się na terenie północnego Mazowsza i poświęcone jest postaci st. sierż. Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja" - legendarnego dowódcy oddziału partyzanckiego PAS NZW działającego w tym regionie. Podczas Rajdu wraz z uczestnikami będziemy poznawać niesamowite historie "Roja" i Jego niezłomnych żołnierzy. Odwiedzimy historyczne miejsca związane z Ich walką, między innymi miejsca bunkrów Józefa Kozłowskiego "Lasa" w Puszczy Kurpiowskiej, w których zimował Oddział "Roja", oraz także potyczek w Pomiechówku, Osyskach.  W Ciechanowie odwiedzimy grób brata "Roja" - Romana Dziemieszkiewicza "Pogody". Jednym z kulminacyjnych momentów wydarzenia będą Szyszki - czyli miejsce śmierci "Roja". Na trasie Rajdu spotkamy się również ze świadkami tamtych wydarzeń, oraz rodzinami partyzantów, co z pewnością przyniesie niesamowite doświadczenia uczestnikom naszego projektu. Szczegółowa trasa wydarzenia oraz miejsce noclegu zostaną podane w najbliższym czasie.

Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Piotr Oleńczak - historyk, znawca historii Oddziału Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja".

Zbiórka uczestników przy Al Jana Pawła II na przystanku autobusowym Dworzec Centralny w kierunku Żoliborza w dniu 1 czerwca(sobota) o godz. 8.30 rano
Koniec rajdu przewidziany w dniu 2 czerwca (niedziela) na godzinę 18.00

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 20 maja 2019 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 150 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305
Uczestnikom co najmniej trzech rajdów organizowanych przez Fundację przysługuje 20% rabatu (opłata 120 zł)
Dzieci do lat 15 - opłata rajdowa 70 zł

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Wydarzenie obywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Polska Zbrojna Historia

Regulamin Mazowieckiego Rajdu Śladami "Roja"
Oświadczenie rodzica/opiekuna

W dniach 9-10 marca 2019 roku odbył się Zimowy Rajd Śladami Ks. Władysława Gurgacza. Wydarzenie miało miejsce na terenie Małopolski i pasma Beskidu Sądeckiego. Rajd odbywał się w ramach III edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Początek wydarzenia miał miejsce w Krakowie, gdzie po zbiórce wszystkich uczestników, którzy dotarli do nas dosłownie z całej Polski udaliśmy się pod mury Aresztu Śledczego przy ul. Montelupich, do miejsca, w którym śmierć poniósł Ks. Władysław Gurgacz (1914-1949), a także wielu działaczy i żołnierzy podziemia niepodległościowego w latach 1939-1956. Następnie autokarem wyruszyliśmy w masyw Beskidu Sądeckiego, pasma górskiego niezwykle związanego z działalnością partyzantów, a także Ks. Gurgacza. Podczas autokarowej części wyjazdu mieliśmy okazję odwiedzić takie miejsca jak Nawojowa (cmentarz, na którym pochowani są żołnierze Polskiej Podziemnej Armii Niepodległościowej), Sienną, Popardową oraz zamek w Rytrze, z którego rozciągała się piękna panorama na okoliczne góry. Nasza grupa odwiedziła także parafię w Żegiestowie-Zdroju, w której często spowiadał się Ks. Gurgacz.

Późnym popołudniem licząca niespełna 30 osób grupa rajdowa rozpoczęła marsz w kierunku Hali Łabowskiej, na której znajdowało się schronisko. Tam miał miejsce nocleg. Po około 5 godzinach marszu w trudnych warunkach (mimo wiosennej aury, w górach jest dużo śniegu) dotarliśmy do celu. Wieczorem w schronisku odbyło się wspólne ognisko, podczas którego mogliśmy się zintegrować i porozmawiać na wiele tematów związanych również z Żołnierzami Wyklętymi.

Następnego dnia po porannej pobudce i śniadaniu około godziny 9.00 całą grupą zebraliśmy się pod schroniskiem i ruszyliśmy w dalszy marsz śladami Ks. Gurgacza i żołnierzy PPAN. Na trasie dzięki naszemu przewodnikowi historycznemu, Kamilowi Olesińskiemu z Grupy Rekonstrukcji Historycznych "Żandarmeria" mogliśmy zobaczyć kilka bardzo ciekawych miejsc związanych z działalnością oddziałów partyzanckich. Panowała piękna pogoda, lecz warunki śnieżne były trudne, co pozwalało uczestnikom naszego rajdu poczuć namiastkę tego, co czuli partyzanci w latach 40. XX w. Marsz zakończyliśmy trudnym zejściem w Złotnem obok Nawojowej. Następnie autobusem udaliśmy się do Maciejowej, miejsca, w którym - obok tamtejszej szkoły - powstał pierwszy pomnik upamiętniający Ks. Gurgacza i żołnierzy PPAN. Po krótkim postoju przy pomniku ruszyliśmy do Nowego Sącza, ostatniej miejscowości na trasie naszego rajdu. Naszym przystankiem historycznym był tam dworzec PKP, przy którym odbyły się dwie potyczki pomiędzy Żołnierzami Podziemia Niepodległościowego a ich przeciwnikami z Urzędu Bezpieczeństwa i Ludowego Wojska Polskiego. Starcia te upamiętnia tablica na budynku dworca ufundowana przez GRH "Żandarmeria". Nowy Sącz był ostatnim merytorycznym punktem na trasie rajdu. Po pożegnaniu GRH "Żandarmeria", ruszyliśmy w drogę powrotną do Krakowa.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność na naszym Zimowym Rajdzie Śladami Ks. Gurgacza.
Podziękowania kierujemy również do Kamila Olesińskiego i GRH "Żandarmeria", którzy merytorycznie uświetnili nasze wydarzenie.

Najbliższy Rajd odbędzie się 1-2 czerwca 2019 roku. Będzie to Mazowiecki Rajd Śladami "Roja". Zapraszamy serdecznie!

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Parterem Głównym projektu jest PKN ORLEN.

Projekt objęty jest Patronatem Narodowym przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę w Stulecie Odzyskania Niepodległości.

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Zimowym Rajdzie Śladami Ks. Władysława Gurgacza, który odbędzie się w dniach 9-10 marca 2019 roku. Rajd stanowi część III Edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się na terenie Małopolski w regionie Beskidu Sądeckiego. Rajd będzie miał charakter autokarowo-pieszy. Uczestnicy rozpoczną rajd od odwiedzenia grobu Księdza Władysława Gurgacza na krakowskim wojskowym cmentarzu rakowickim. Następnie trasą autokarową odwiedzać będą miejsca związane z patriotyczną działalnością Ks. Gurgacza. Kolejnym etapem będzie przejście szlakiem górskim, partyzanckimi ścieżkami w towarzystwie grupy rekonstrukcyjnej GRH Żandarmeria na Halę Łabowską, gdzie w schronisku będzie miał miejsce nocleg. Drugiego dnia rajdu uczestnicy odbędą dalszą część górskiego marszu . Po czym autokarem udadzą się do dwóch miejscowości związanych z Ks. Gurgaczem i partyzantami Polskiej Podziemnej Armii Niepodległościowej. Rajd Zakończy się w miejscu jego rozpoczęcia w Krakowie.

Trasa rajdu przedstawia się następująco:
Kraków - Sienna - Popardowa - Rytro - Żegiestów - Czarny Potok - Jaworzyna - Hala Łabowska - Hala Pisana -Ostra - Żeleźnikowa Wlk. - Nawojowa - Maciejowa - Kraków

Uwaga! Trasa piesza odbędzie się w górskim masywie Hali Łabowskiej.

Przewodnikiem podczas rajdu będzie Kamil Olesiński z GRH Żandarmeria

Nocleg dla uczestników przewidziany jest w schronisku PTTK na Hali Łabowskiej

Zbiórka uczestników przy Domu Turysty PTTK w Krakowie na skrzyżowaniu ul. Westerplatte i ul. Kopernika w dniu 9 marca (sobota) o godz. 8.30 rano
Koniec rajdu przewidziany w dniu 10 marca (niedziela) na godzinę 18.00

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 7 marca 2019 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305
Dzieci do lat 15 - opłata rajdowa 70 zł

Wydarzenie dostępne jest także na facebooku pod tym linkiem: https://bit.ly/2DK6LRu

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Regulamin Zimowego Rajdu Śladami Ks. Gurgacza
Oświadczenie rodzica/opiekuna

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w kolejnej już III Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych". Na projekt składa się organizacja pięciu Rajdów w Polsce, śladami działających w okresie okupacji sowieckiej oddziałów podziemia niepodległościowego.

W tym roku odbędą się poniższe Rajdy:

1. Zimowy Rajd śladami Ks. Władysława Gurgacza
w terminie 9-10 marca 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

2. Mazowiecki Rajd Śladami st. sierż. Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja" w terminie 1-2 czerwca 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

3. Lubelski Rajd Śladami mjr. Mariana Bernaciaka "Orlika " w terminie 27-28 lipca 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

4. Pomorski Rajd Śladami mjr Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki" w terminie 21-22 września 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

5. Świętokrzyski Rajd Śladami gen. Antoniego Hedy "Szarego" w terminie 16-17 listopada 2019 roku
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

*terminy rajdów mogą ulec zmianie

Celem projektu jest zapoznanie uczestników z historią oddziałów Żołnierzy Wyklętych działających w różnych regionach Polski.

Chętnych do współpracy podczas organizacji kolejnych rajdów zapraszamy do kontaktu po przez e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Informacje o zgłoszeniach na poszczególne Rajdy będą ogłaszane z odpowiednim wyprzedzeniem.

Standardowa opłata rajdowa wynosi 150 zł/rajd

Dla stałych uczestników (co najmniej 3 rajdów) opłata rajdowa wynosi 120 zł/rajd

Dzieci do lat 15 - opłata rajdowa 70 zł/rajd

Inicjatywa objęta jest Patronatem Narodowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości