Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Mazowieckim Rajdzie Śladami st. sierż "Roja", który odbędzie się w dniach 1-2 czerwca 2019 roku. Rajd stanowi część III Edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się na terenie północnego Mazowsza i poświęcone jest postaci st. sierż. Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja" - legendarnego dowódcy oddziału partyzanckiego PAS NZW działającego w tym regionie. Podczas Rajdu wraz z uczestnikami będziemy poznawać niesamowite historie "Roja" i Jego niezłomnych żołnierzy. Odwiedzimy historyczne miejsca związane z Ich walką, między innymi miejsca bunkrów Józefa Kozłowskiego "Lasa" w Puszczy Kurpiowskiej, w których zimował Oddział "Roja", oraz także potyczek w Pomiechówku, Osyskach.  W Ciechanowie odwiedzimy grób brata "Roja" - Romana Dziemieszkiewicza "Pogody". Jednym z kulminacyjnych momentów wydarzenia będą Szyszki - czyli miejsce śmierci "Roja". Na trasie Rajdu spotkamy się również ze świadkami tamtych wydarzeń, oraz rodzinami partyzantów, co z pewnością przyniesie niesamowite doświadczenia uczestnikom naszego projektu. Szczegółowa trasa wydarzenia oraz miejsce noclegu zostaną podane w najbliższym czasie.

Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Piotr Oleńczak - historyk, znawca historii Oddziału Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja".

Zbiórka uczestników przy Al Jana Pawła II na przystanku autobusowym Dworzec Centralny w kierunku Żoliborza w dniu 1 czerwca(sobota) o godz. 8.30 rano
Koniec rajdu przewidziany w dniu 2 czerwca (niedziela) na godzinę 18.00

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 20 maja 2019 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 150 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305
Uczestnikom co najmniej trzech rajdów organizowanych przez Fundację przysługuje 20% rabatu (opłata 120 zł)
Dzieci do lat 15 - opłata rajdowa 70 zł

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Wydarzenie obywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Partner Główny:
PKN Orlen

Wsparli nas:
Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie