W imieniu Zespołu Fundacji im. Janusza Kurtyki w Warszawie wyrażamy nasze ubolewanie nad ideologicznymi aktami wandalizmu, jakie miały miejsce w nocy z 28 na 29 lipca 2020 r. Objęły one profanację najważniejszych stołecznych pomników, zwłaszcza figury Chrystusa Sursum Corda, pomników Ojców Niepodległości, Warszawskiej Syrenki czy pomnika Mikołaja Kopernika. Czyny te stanowią obrazę uczuć religijnych i patriotycznych.

W naszym przekonaniu poszanowanie dla odmienności przekonań wynika z uniwersalnej koncepcji dialogu. Zakłada ona, że równość, która pozostaje podstawą dialogu, dotyczy jego partnerów, nie zaś treści. Ta ostatnia winna bowiem opierać się na dążeniu do prawdy, uwzględniającym szacunek dla wspólnej tożsamości. Jesteśmy przekonani, że taka postawa przyświecała naszemu Patronowi. Apelujemy, aby żadne środowiska, wyrażające swoje poglądy na różne sposoby, nie odwoływały się do jakiejkolwiek formy przemocy, w tym przemocy symbolicznej.

Paweł Kurtyka

Damian Bębnowski