W niedzielę 2 sierpnia ulicami warszawskiej Woli przeszedł kolejny już Marsz Pamięci śladami Rzezi Woli zorganizowany przez Fundację im. Janusza Kurtyki, który poprowadził Piotr Brulikis.

Marsz upamiętnia cywilnych mieszkańców warszawskiej Woli, bestialsko wymordowanych przez Niemców i wschodnie jednostki kolaborujące z Niemcami podczas Powstania Warszawskiego.

Marsz rozpoczął się na ulicy Leszno w miejscu, gdzie znajdował się Szpital Św. Łazarza. W pierwszych dniach sierpnia 1944 roku, Niemcy i wschodni kolaboranci wymordowali pacjentów, lekarzy oraz personel tego szpitala. Następnie Marsz przeszedł ulicą Górczewską, zatrzymując się po drodze przy tablicach Tchorka, które upamiętniają ofiary ludobójczej pacyfikacji, w tym przy szpitalu Wolskim. Przy tablicach przywołane zostały wspomnienia i relacje ocalałych mieszkańców Woli z tej straszliwej, ludobójczej zbrodni. Wspomnieliśmy to, co wydarzyło się przy ulicach Leszno, Górczewska, Płocka, Wawelberga, Syreny. W miejscach pamięci uczestnicy Marszu zapalili znicze i złożyli kwiaty. Przytoczone zostały również informacje historyczne, które odpowiadały na pytania dlaczego do takiej masakry na cywilach musiało dojść. Marsz zakończył się u zbiegu al. Prymasa Tysiąclecia i ul. Górczewskiej, w miejscu, gdzie Niemcy i wschodni kolaboranci wymordowali jednorazowo ponad 12 000 ludzi. Ich ciała zostały spalone; najbliżsi nieraz do końca swoich dni żyli nadzieją, że kochane osoby jednak przeżyły i pewnego dnia powrócą…

Na Marszu Pamięci śladami Rzezi Woli mieliśmy zaszczyt gościć Panią Monikę Lurie, wnuczkę Wandy Lurie i córkę Mścisława Lurie.

Pani Wanda Lurie podczas Rzezi Woli przeżyła własną śmierć. Zamordowano troje jej dzieci (Wiesław, lat 11, Ludmiła, lat 6 oraz Lech, 3,5 roku). Cudem ocalała Pani Wanda Lurie, 20 sierpnia 1944 roku urodziła syna, któremu nadała na imię Mścisław.

Przywoływane wspomnienia tych tragicznych dni i relacje ocalałych mieszkańców wzbudzają w nas głębokie wzruszenie i poczucie niesprawiedliwości. Niezrozumiałe i niewytłumaczalne wydaje się dokonanie tak bestialskiej zbrodni na niewinnej ludności cywilnej, w tym dzieciach, ciężarnych kobietach i chorych przebywających w szpitalach.

Rzeź Woli jest największą zbrodnią dokonaną na cywilach podczas II wojny światowej.

Marsz Pamięci Śladami Rzezi Woli organizowany przez Fundację im. Janusza Kurtyki odbył się już po raz drugi. Będziemy kontynuować to dzieło i zachęcamy Państwa do udziału w kolejnych marszach pamięci i spacerach historycznych. Naszą misją jest, aby pamięć o bestialskim mordzie na Polakach była popularyzowana i przekazywana następnym pokoleniom, ponieważ ludziom tak tragicznie pomordowanym należy się szczególny szacunek i szczególna pamięć.

W Marszu Pamięci wzięło udział ok. 100 osób. Serdecznie dziękujemy za uczestnictwo, oddaną cześć ofiarom, zapalone znicze i złożone kwiaty. Dziękujemy również za zainteresowanie i prawdziwe przeżywanie tego fragmentu naszej historii, w zadumie i z szacunkiem.

W tym miejscu zapraszamy Państwa serdecznie na Spacer śladami Rzezi Ochoty, który już w najbliższą sobotę 8 sierpnia w godzinach 12:00 – 15:00. Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1170109099995474/.

Galeria zdjęć z wydarzenia:

Autor zdjęć: Julia Ciborowska

Adres rejestrowy: