8 sierpnia 2020 r. Fundacja im. Janusza Kurtyki zorganizowała spacer historyczny śladami rzezi Ochoty. Wydarzenie to jest upamiętnieniem cywilnych mieszkańców warszawskiej Ochoty podczas Powstania Warszawskiego. Szacuje się, że podczas rzezi Ochoty, Niemcy i wschodnia jednostka kolaboracyjna RONA (Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa) pod dowództwem Bronisława Kaminskiego wymordowali ok. 10000 niewinnych mieszkańców Ochoty.

W przestrzeni publicznej znana bardziej jest Rzeź Woli, pacyfikacja mieszkańców dzielnicy Wola podczas Powstania Warszawskiego. Rzeź Ochoty do dziś jest tematem zapomnianym. Dlatego też Fundacja zdecydowała się, aby tą historię przypomnieć i cyklicznie prowadzić tego typu spacery.

Celem spacerów jest przejście miejscami, gdzie mordowano Polaków, w miejscach tych znajdują się tablice pamięci. Przy tablicach wspominane są imiona i nazwiska pomordowanych oraz relacje ocalałych świadków z tej, straszliwej zbrodni.

Spacer rozpoczął się na Placu Narutowicza, pod kościołem św. Jakuba Apostoła. Następnie uczestnicy udali się pod kamienicę przy ul. Grójeckiej 22/24. Kolejnymi punktami były Dom Akademicki, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie bestialsko gwałcono, a następnie pacjentki dawnego Instytutu Radowego. Ostatnimi punktami na trasie było Liceum im. Hugona Kołłątaja oraz teren dawnego „Zieleniaka”, obozu przejściowego w czasie Powstania Warszawskiego. Na terenie liceum, na sali gimnastycznej rozstawiony był specjalny ruszt, na którym palono ciała zamordowanych Polaków, których egzekucji dokonywano na terenie „Zieleniaka”. Niestety dziś na budynku szkoły nie znajduje się żadna tablica pamiątkowa, która upamiętniałaby ofiary. W miejscach pamięci czy też miejscach, gdzie mordowano mieszkańców Ochoty, wspominano pomordowanych i przedstawiono relacje ocalałych świadków.

Szacuje się, że przez „Zieleniak” przeszło ok. 60 000 mieszkańców Ochoty i innych dzielnic Warszawy. Ok. 1000 osób zostało tamże zamordowanych, a reszta ludności wysłana została do kolejnego obozu przejściowego w Pruszkowie lub do obozów koncentracyjnych i obozów pracy. Na terenie „Zieleniaka” dokonywano wielu gwałtach na kobietach.

Uważamy, że o tej tragicznej zbrodni należy mówić nie tylko podczas uroczystości obchodów wybuchu Powstania Warszawskiego, ale należy przekazywać wiedzę historyczną cyklicznie, która powinna być przekazywana również w szkołach, aby następne pokolenie pamiętało w jaki sposób byli traktowani i mordowani Polacy.

W spacerze udział wzięło ok. 50 osób, mimo upalnej pogody.

Dziękujemy Państwu za przybycie i zapraszamy na kolejne spacery śladami rzezi Woli i rzezi Ochoty.

Spacer poprowadził Piotr Brulikis z Fundacji im. Janusza Kurtyki, potomek ocalałej rodziny z Rzezi Woli.

Galeria zdjęć z wydarzenia:

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: