Plakat

11 lipca 2019 r. o godzinie 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki będzie miała miejsce debata pt.: "Relacje polsko-ukraińskie a pamięć o Rzezi Wołyńskiej".

~~~

11 lipca 1943 roku to była niedziela, nazwana później „Krwawą Niedzielą”. Bladym świtem, o godzinie 3:00 nad ranem, oddziały UPA dokonały skoordynowanego ataku na 99 polskich miejscowości, głównie w powiatach horochowskim i włodzimierskim pod hasłem „Śmierć Lachom”. Wsie były otaczane tak, by uniemożliwić mieszkańcom ucieczkę. Ludność, od niemowląt po starców, mordowano w skrajnie bestialski i okrutny sposób. Następnie domostwa były plądrowane, również przez mieszkańców ukraińskich wsi, a ostatecznie całe miejscowości palone, aby uniemożliwić ponowne osiedlenie.

Lipiec 1943 to wyjątkowo tragiczny okres w naszej historii. Tylko w tym miesiącu celem napadów stało się co najmniej 530 polskich miejscowości, a życie straciło siedemnaście tysięcy Polaków, co stanowiło kulminację czystki etnicznej na Wołyniu, trwającej w sumie od lutego 1943 do lutego 1945.

~~~

Zapraszamy na piątą debatę z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?", zatytułowaną: "Relacje polsko-ukraińskie a pamięć o Rzezi Wołyńskiej".

W dyskusji wezmą udział:

- Ewa Siemaszko

badaczka ludobójstwa na Wołyniu

- ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski

działacz społeczny, znawca tematyki kresowej

- dr Leon Popek

historyk, Wydział Kresowy IPN

Dyskusję poprowadzi:

- Michał Wołłejko

historyk, publicysta, Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więź. Pol. PRL

Paneliści poruszą m.in. kwestie:

- różnej interpretacji Rzezi Wołyńskiej (dyskusja wokół liczby ofiar, odwetu polskiego, działalności OUN-UPA);

- Rzezi Wołyńskiej i kultu Bandery we współczesnej tożsamości ukraińskiej;

- problemu Wołynia w kształtowaniu stosunków polsko-ukraińskich ze wskazaniem recept dla budowania tych relacji w przyszłości.

Debata będzie miała miejsce w czwartek, 11 lipca 2019 r. o godz. 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie (budynek dawnego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów).

Dyskusja potrwa około godziny i zakończy ją sesja pytań od publiczności.

Po zakończeniu oficjalnej części zapraszamy do dyskusji kuluarowej przy filiżance kawy lub herbaty.

Wstęp wolny.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na Facebook.com

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość":

Spotkanie stanowi część projektu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Składa się nań cykl debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Plan organizatorów zakłada zorganizowanie 12 dyskusji skupionych w czterech cyklach tematycznych z udziałem naukowców i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów i publicystów. Cykle odnoszą się do zagadnień związanych z relacjami: polsko-żydowskimi, polsko-ukraińskimi, polsko-niemieckimi oraz polsko-rosyjskimi. Po zakończeniu wszystkich cykli tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Partnerami cyklu debat są: Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej.

Patronat nad projektem objęli: „Rzeczpospolita”, „Uważam Rze Historia”, „DoRzeczy”, historykon.pl oraz blogpress.pl.

Miejsce, dyskusja i cały cykl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?" dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra".

tel: +48 667 374 761