17 września o godz. 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki odbędzie się debata zatytułowana "Relacje polsko-rosyjskie a narracje o komunizmie i Związku Radzieckim".

~~~

„Obywatele! Gdy armia nasza z bezprzykładnym męstwem zmaga się z przemocą wroga od pierwszego dnia wojny, aż po dzień dzisiejszy, wytrzymując napór ogromnej przewagi całości bez mała niemieckich sił zbrojnych, nasz sąsiad wschodni najechał nasze ziemie, gwałcąc obowiązujące umowy i odwieczne zasady moralności. Stanęliśmy tedy nie po raz pierwszy w naszych dziejach w obliczu nawałnicy, zalewającej nasz kraj z zachodu i wschodu. […]"

- Orędzie Prezydenta RP Ignacego Mościckiego do obywateli wydane w Kosowie Huculskim („Monitor Polski”, 25 IX 1939, nr 213)

~~~

W dniu 80. rocznicy agresji zbrojnej ZSRR na Polskę, zapraszamy na ósmą dyskusję z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?".

Wybranym kwestiom z obszaru stosunków polsko-rosyjskich, skupionym szczególnie wokół myśli politycznej i wzajemnego postrzegania w kontekście komunizmu, przyjrzymy się w ujęciu historycznym, a także współczesnym, włączając zagadnienia z zakresu wzajemnej dzisiejszej polityki.

W debacie wezmą udział:

prof. dr hab. Andrzej Nowak

(historyk, sowietolog, publicysta, Uniwersytet Jagielloński)

• dr hab. Hieronim Grala

(historyk, dyplomata, badacz i znawca Rosji, „Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego)

• red. Witold Jurasz

(publicysta, dyplomata, Ośrodek Analiz Strategicznych)

Dyskusję poprowadzi:

Michał P. Sadłowski (prawnik, ekspert ds. obszaru poradzieckiego, Uniwersytet Warszawski).

Podczas dyskusji zaproszeni Goście poruszą następujące kwestie:

a) recepcja komunizmu w Polsce w XIX-XX w.;

b) orientacja rosyjska (sowiecka) w polskiej myśli politycznej (XIX-XX w.);

c) polska historiografia i kultura a komunizm i ZSRR;

d) obraz Polski i Polaków w społeczeństwie sowieckim i rosyjskim (XX-XXI w.);

e) Polska i Polacy w sowieckiej (rosyjskiej) historiografii i kulturze (XX-XXI w.);

f) miejsce Polski we współczesnej rosyjskiej myśli politycznej;

g) wnioski i recepty dla stosunków polsko-rosyjskich.

Debata będzie miała miejsce 17 września 2019 r. o godzinie 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie (gmach dawnego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów, II piętro).

Dyskusja potrwa około 1,5 godziny i zakończy ją sesja pytań od publiczności. Po zakończeniu oficjalnej części zapraszamy do dyskusji kuluarowej przy filiżance kawy lub herbaty.

Wstęp wolny.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na Facebook.com.

Warszawa, 12 grudnia 1948

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość":

Spotkanie stanowi część projektu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Składa się nań cykl debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi Polski w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Plan organizatorów zakłada zorganizowanie 12 dyskusji skupionych w czterech cyklach tematycznych z udziałem naukowców i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny: m.in. historyków, politologów i publicystów. Cykle odnoszą się do zagadnień związanych z relacjami: polsko-żydowskimi, polsko-ukraińskimi, polsko-niemieckimi oraz polsko-rosyjskimi. Po zakończeniu wszystkich cykli tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Partnerami cyklu debat są: Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej.

Patronat nad projektem objęli: „Rzeczpospolita”, „Uważam Rze Historia”, „DoRzeczy”, historykon.pl oraz blogpress.pl.

Miejsce, dyskusja i cały cykl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?" dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra".

tel: +48 667 374 761