Zapraszamy na debatę pt. "Relacje polsko-niemieckie a reparacje wojenne", która odbędzie się 26 listopada 2019 r. o godzinie 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie (gmach dawnego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów).

Podczas ostatniej debaty z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?", porozmawiamy o stosunkach polsko-niemieckich w kontekście reparacji wojennych - kwestii trudnej i budzącej wiele emocji i kontrowersji. Sprawa ta, choć dla niektórych zakończona kilkadziesiąt lat temu, dla innych wciąż jest ważna i bardzo aktualna. Przyjrzymy się więc problemowi reparacji wojennych z prawnego w szczególności punktu widzenia i zastanowimy się, jaki wpływ wywiera on na dzisiejsze stosunki polsko-niemieckie, a także jakie skutki może przynieść w przyszłości.

W debacie wezmą udział:

• Prof. Magdalena Bainczyk

(prawnik, Krakowska Akademia im. A. Frycza Modrzewskiego, Instytut Zachodni w Poznaniu)

• Prof. Kazimierz Lankosz

(prawnik, Uniwersytet Jagielloński)

• Prof. Przemysław Saganek

(prawnik, Instytut Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk)

Dyskusję poprowadzi:

• Damian Bębnowski

(Wiceprezes ds. nauki Fundacji im. Janusza Kurtyki)

Podczas dyskusji poruszymy m.in. kwestie:

- odpowiedzialności za II wojnę światową w kontekście stosunków polsko-niemieckich;

- casus Eriki Steinbach;

- straty Polski w wyniku II wojny światowej - próby bilansu;

- PRL-NRD-RFN a problem reparacji wojennych - faktografia;

- współczesne działania Polski w zakresie reparacji i odpowiedź Berlina;

- próba oceny sekwencji wydarzeń w przyszłości i realnych szans strony polskiej w zakresie uzyskania reparacji;

- wnioski i recepty w zakresie budowania relacji polsko-niemieckich w przyszłości.

Debata będzie miała miejsce we wtorek 26 listopada o godzinie 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie (gmach dawnego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów, II piętro).

Dyskusja potrwa około 1,5 godziny i zakończy ją sesja pytań od publiczności. Po zakończeniu oficjalnej części zapraszamy do dyskusji kuluarowej przy filiżance kawy lub herbaty.

Wstęp wolny.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia w portalu Facebook.com.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość":

Spotkanie stanowi część projektu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Składa się nań cykl debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi Polski w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Plan organizatorów zakłada zorganizowanie 12 dyskusji skupionych w czterech cyklach tematycznych z udziałem naukowców i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny: m.in. historyków, politologów i publicystów. Cykle odnoszą się do zagadnień związanych z relacjami: polsko-żydowskimi, polsko-ukraińskimi, polsko-niemieckimi oraz polsko-rosyjskimi. Po zakończeniu wszystkich cykli tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Partnerami cyklu debat są: Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej.

Patronat nad projektem objęli: „Rzeczpospolita”, „Uważam Rze Historia”, „DoRzeczy”, historykon.pl oraz blogpress.pl.

Miejsce, dyskusja i cały cykl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?" dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra".

tel: +48 516 478 224