Szanowni Państwo,

Polecamy Państwu wczorajszą debatę pt. "Relacje Polski i grupy V4. Węzłowe problemy współczesnej kooperacji".

Polecamy relację video z debat

y

W debacie udział wzięli:

dr Agata Tatarenko - Instytut Europy Środkowej
prof. Piotr Bajda - Instytut Nauk o Polityce i Administracji UKSW

dr Paweł Ukielski - Instytut Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk

Dyskusję moderował:

p. Marcin Kuśmieczyk - portal Polityka Zagraniczna

Paneliści pochylili się na relacjami Polski i państwami Grupy Wyszehradzkiej w kontekście przeszłości tj. idei powstania grupy oraz w odniesieniu do teraźniejszości i receptami na przyszłość w obopólnych relacjach.
Ze względu na brak jednolitej i spójnej polityki w Unii Europejskiej, współpraca Grupy V4 jest bardzo istotna dla państw wchodzących w skład grupy.

Była to ostatnia dyskusja w tym roku, z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości 2.0?".

Zapraszamy do śledzenia naszych mediów społecznościowych. Następny cykl debat już w nadchodzącym, 2021 roku. Zapraszamy.

Dziękuję za zainteresowanie debatami i Państwa udział.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0”:

Podobnie jak w pierwszej edycji projekt zakłada zorganizowanie od kilku do kilkunastu debat z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów, ekspertów z zakresu stosunków międzynarodowych, ekspertów z zakresu komunikacji, dziennikarzy i publicystów. Debaty, wchodzące w skład cyklu pogrupowane są tak jak w poprzedniej edycji w cztery główne bloki tematyczne a każdy z nich dotyczył relacji Polski z innym krajem. W tej odsłonie wspólnie z ekspertami zbadamy stosunki Polski z Białorusią, Litwą, państwami bałtyckimi i państwami grupy V4.

Zbadane w poprzedniej odsłonie cyklu zagadnienia związane z relacjami polsko-niemieckimi, polsko-rosyjskimi, polsko-ukraińskimi i polsko-żydowskimi nie zostaną jednak całkowicie porzucone a pogłębione. Co jakiś czas proponowana będzie debatę typu case study, w ramach której organizatorzy spojrzą na przedyskutowane już w zeszłym roku stosunki z perspektywy konkretnie zdefiniowanych i rozogniających je kazusów.

Większość z debat, jak w poprzedniej edycji, prowadzona jest przez eksperta, moderującego spotkanie i zaangażuje trzech panelistów, zapewniających spojrzenie na omawiane zagadnienia z różnych perspektyw.

Przyczynkiem do pochylenia się nad opisywanym powyżej projektem stały się komentowane szeroko od lat w debacie publicznej problemy w sferze spojrzenia na wspólną przeszłość Polski i jej partnerów. Mając świadomość trudności związanych z różnie ukształtowaną pamięcią zbiorową, ale także ich wpływu na postrzeganie Polski zagranicą, Fundacja prowadzi projekt o podwójnym i komplementarnym celu: deskryptywnym, polegającym na założeniu konieczności przeanalizowania najważniejszych problemów, określenia ich genezy i charakteru oraz celu o charakterze normatywnym, a więc związanym z podjęciem próby określenia metod i kierunków odpowiedzi na wyniki diagnozy. Świadczy to jednocześnie o chęci dotarcia do istoty problemu, jak i o pragmatycznym i odpowiedzialnym, nakierowanym na wsparcie instytucji publicznych, nastawieniu organizatorów.

Szanowni Państwo,

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na kolejną, ostatnią w tym roku debatę z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości 2.0?" pt.
„Relacje Polski i Grupy V4. Węzłowe problemy współczesnej kooperacji.

dr Agata Tatarenko - Instytut Europy Środkowej

prof. Piotr Bajda - Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego

dr Paweł Ukielski - Instytut Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk

Debatę poprowadzi:

p.Marcin Kuśmierczyk - kanał YT Polityka Zagraniczna

Nasi Goście pochylą się nad relacjami Polski i Grupy Wyszehradzkiej w kontekście pozycji Zachodu i Wschodu na różnych płaszczyznach dyplomacji w kwstiach bezpieczeństwa, gospodarki, ekonomii i wspólnych celów na przyszłość.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0”.

Cykl "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" stanowi część projektów i zadań publicznych: "«Przeciw krzywym zwierciadłom». 4-filarowa, kompleksowa strategia aktywizująca obywateli do troski o dobre imię Polski oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej" - zadanie finansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020; "Podium - trójpłaszczyznowy i trójstopniowy rozwój Fundacji im. Janusza Kurtyki. W stronę umiędzynarodowienia, innowacyjności i pełnej profesjonalizacji działalności edukacyjnej, «parasolowej» i związanej z promocją Rzeczypospolitej Polskiej zagranicą" - zadanie finansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030; "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" - projekt dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu "Patriotyzm Jutra".

Szanowni Państwo,

Polecamy Państwu transmisję ze wczorajszej debaty pt. "Polska nad Bałtykiem - perspektywa polityki historyczne", w której udział wzięli:

* prof. Paweł Jaworski - Uniwersytet Wrocławski
* prof. Kazimierz Musiał - Uniwersytet Gdański
* dr Wojciech Lieder - Uniwersytet Gdański, Norden Centrum

Debatę moderował :

* p. Marcin Fronia - Instytut Filozofii i Socjologii PAN, Norden Centrum

Nasi Goście pochylili się nad relacjami Polski i państw bałtyckich w oparciu o historię, analizując dotychczasową współpracę i recepty na przyszłość, aby stosunki międzynarodowe były owocne na płaszczyznach politycznych, gospodarczych, ekonomicznych oraz w sektorze bezpieczeństwa.

Transmisja z debaty

Już wkrótce kolejna, ostatnia w tym roku debata o relacjach Polski i Grupy Wyszehradzkiej. Polecamy i zapraszamy.

Szanowni Państwo,

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na kolejną debatę z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości 2.0?" pt. „Polska nad Bałtykiem – perspektywa polityki historycznej”.

Tym razem nasi Goście pochylą się nad relacjami Polski i państw bałtyckich w kontekście historii XIX-XXI wieku. Ważnym elementem relacji jest pozycja Zachodu oraz oddziaływanie Rosji.

dr Wojciech Lieder - Uniwersytet Gdański

prof. Paweł Jaworski - Uniwersytet Wrocławski

prof. Kazimierz Musiał -  Uniwersytet Gdański

Spotkanie moderował będzie:

p. Marcin Fronia - Instytut Socjologii i Filozofii PAN

Zapowiedź debaty:

Link do transmisji :https://www.youtube.com/watch?v=FPOvmSNVvBA&feature=youtu.be

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do obejrzenia transmisji ze wczorajszej debaty Relacje polsko-litewskie. Partnerstwo na fundamencie trudnej historii.

W debacie udział wzięli:

Dr Alicja Malewska - Akademia Ignatianum w Krakowie

Dr Tomasz Błaszczak - Uniwersytet Witolda Wielkiego (Kaunas University)

Dyskusję moderowała:

Dr Barbara Jundo-Kaliszewska - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Paneliści pochylili się nad relacjami Polski i Litwy i sąsiadujących Rosji, Białorusi i Ukrainy w odniesieniu o przeszłość i teraźniejszość, a także o obraz współpracy w przyszłości. Była również mowa o relacje z UE i USA. Zwrócono uwagę na dynamiczną sytuację na Białorusi po niedawnych wyborach prezydenckich. Omawiano również sytuację mniejszości polskiej na Litwie.

Szanowni Państwo,

Fundacja im.Janusza Kurtyki zaprasza na debatę pt. "Relacje polsko-litewskie. "Partnerstwo na fundamencie trudnej historii".
To kolejna dyskusja z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0"

Debata odbędzie się w formie online na kanale YouTube Blogpressportal dnia
24 września 2020 r. (czwartek) o godzinie 18:00.

____________________________

• dr Alicja Malewska
@Akademia Ignatianum w Krakowie

• dr Tomasz Błaszczak
Uniwersytet Witolda Wielkiego w Kownie

Dyskusję poprowadzi:

• dr Barbara Jundo-Kaliszewska
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
____________________________

Paneliści pochylą się m.in. nad zasadniczymi kierunkami współpracy politycznej, gospodarczej i kulturowej po rozpadzie Związku Sowieckiego, głównymi problemami i wyzwaniami w zakresie różnych obszarów kooperacji, ewolucji polityki Wilna wobec mniejszości polskiej na Litwie.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: