Zapraszamy na debatę zatytułowaną "Relacje polsko-niemieckie a pamięć i polityka historyczna", która odbędzie się 14 listopada 2019 r. o godzinie 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie.

Jest to druga dyskusja poświęcona stosunkom polsko-niemieckim i zarazem dziesiąta debata z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?", którego celem jest zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi Polski w kontekście różnie interpretowanej przeszłości oraz opracowanie konkretnych recept w tym zakresie.

Podczas dyskusji:

• przypomnimy kluczowe wydarzenia z historii stosunków Polski i Niemiec (od Cedyni via Grunwald, rozbiory, Kulturkampf, aż po II wojnę światową);
  • zastanowimy się nad problemem wzajemnego postrzegania;
  • odpowiemy na pytanie: nastroje antyniemieckie w Polsce i antypolskie w Niemczech - prawda czy mit?;
  • poruszymy zagadnienia współczesne (miejsce Berlina w polskiej polityce zagranicznej po 1989 r., Polska w UE z punktu widzenia Niemiec, polska polityka historyczna w oczach Berlina i vice versa);
  • nakreślimy recepty dla budowania relacji polsko-niemieckich w przyszłości w kontekście zebranych wniosków.

W debacie wezmą udział:

• Dr Joanna Lubecka

(historyk, politolog, badaczka roli pamięci historycznej w stosunkach polsko-niemieckich, Akademia Ignatianum w Krakowie, IPN o. Kraków)

• Dr hab. Bartosz Korzeniewski, Prof. UAM

(kulturoznawca, politolog, zajmuje się pamięcią zbiorową i polityką historyczną, profesor nadzwyczajny w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej Wydziału Historycznego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)

• Mec. Jerzy Pasieka

(prawnik, Kancelaria Pasieka, Derlikowski, Brzozowska)

Dyskusję poprowadzi:

• Dr Karol Mazur

(kierownik działu edukacji Muzeum Powstania Warszawskiego)

Debata będzie miała miejsce 14 listopada o godzinie 18:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie (gmach dawnego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów, II piętro).

Dyskusja potrwa około 1,5 godziny i zakończy ją sesja pytań od publiczności.

Po zakończeniu oficjalnej części zapraszamy do dyskusji kuluarowej przy filiżance kawy lub herbaty.

Wstęp wolny.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na Facebook.com

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość":

Spotkanie stanowi część projektu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Składa się nań cykl debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi Polski w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Plan organizatorów zakłada zorganizowanie 12 dyskusji skupionych w czterech cyklach tematycznych z udziałem naukowców i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny: m.in. historyków, politologów i publicystów. Cykle odnoszą się do zagadnień związanych z relacjami: polsko-żydowskimi, polsko-ukraińskimi, polsko-niemieckimi oraz polsko-rosyjskimi. Po zakończeniu wszystkich cykli tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Partnerami cyklu debat są: Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej.

Patronat nad projektem objęli: „Rzeczpospolita”, „Uważam Rze Historia”, „DoRzeczy”, historykon.pl oraz blogpress.pl.

Miejsce, dyskusja i cały cykl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?" dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra".

tel: +48 516 478 224