30 X 2019 r. w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie miała miejsce debata zatytułowana „Relacje polsko-rosyjskie a koncepcje panslawistyczne".

W debacie udział wzięli:

• Dr hab. Alicja Curanović  - Politolog, znawca polityki zagranicznej Rosji, Uniwersytet Warszawski

• Dr hab. Henryk Głębocki - Historyk, znawca stosunków polsko-rosyjskich, Uniwersytet Jagielloński

• Dr hab. Radosław Żurawski vel Grajewski, Prof. UŁ - Historyk, znawca historii dyplomacji w XIX i XX w., Uniwersytet Łódzki

Dyskusję poprowadził red. Witold Gadowski.

Prowadzący debatę Pan Redaktor Witold Gadowski rozpoczął rozmowę od przewrotnego pytania: „Jakby wyglądał nasz patriotyzm, gdyby Rosji nie było?”. Prof. Alicja Curanović zaczęła od wywodu na temat tożsamości i zależności polegającej na wpływie innych ludzi i państw na nas. Opowiadała, że Rosja w naszej chmurze wyobrażeń jest wrogim wschodem i jest kojarzona jako fizyczne niebezpieczeństwo dla naszej Ojczyzny. Rosjanie –  według doświadczeń Pani Profesor – wszystkich Polaków utożsamiają z polskim rządem. Prof. Radosław Żurawski vel Grajewski mówił o nowej ideologii i nowym porządku według Stanisława Staszica, omawiając poglądy wybitnego intelektualisty na tematy rosyjskie. Poruszył również kwestię Trójmorza. Prof. Henryk Głębocki podkreslił, że pewne kwestie są bardzo delikatne dla Rosjan oraz uwypuklił kwestię fundamentalną, jaką jest pochodzenie współczesnych elit rosyjskich. Na pytanie Redaktora Gadowskiego „Czy z Rosją możemy rozmawiać czy walczyć?” w ciekawy sposób odpowiedział Prof. Radosław Żurawski vel Grajewski.  Mówił o rozmowie z państwem rosyjskim i o tym, że należy zawsze zdawać sobie sprawę, z kim mamy podjąć te rozmowy. Należałoby również zdefiniować, na czym ta rozmowa ma polegać. Profesor przywołał w tym kontekście wypowiedź swojego brata bliźniaka, politologa, Prof. Przemysława Żurawskiego vel Grajewskiego: „Rozmowa z Rosją powinna polegać na dokładnym zdefiniowaniu tego, gdzie leży czerwona linia oraz na rozumieniu kodu mentalnego rozmówców”. Debatę zwieńczyła seria pytań od publiczności.

Zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania całej debaty, dostępnej poniżej.

„Relacje polsko-rosyjskie a koncepcje panslawistyczne"

Galeria zdjęć z wydarzenia:

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość":

Spotkanie stanowi część projektu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Składa się nań cykl debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Plan organizatorów zakłada zorganizowanie 12 dyskusji skupionych w czterech cyklach tematycznych z udziałem naukowców i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów i publicystów. Cykle odnoszą się do zagadnień związanych z relacjami: polsko-żydowskimi, polsko-ukraińskimi, polsko-niemieckimi oraz polsko-rosyjskimi. Po zakończeniu wszystkich cykli tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Partnerami cyklu debat są: Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej.

Patronat nad projektem objęli: „Rzeczpospolita”, „Uważam Rze Historia”, „DoRzeczy”, historykon.pl oraz blogpress.pl.

Miejsce, dyskusja i cały cykl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?" dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra".

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: