W zeszłym roku zakończyliśmy projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?". Złożyło się na niego 13 debat, które zgromadziły kilkudziesięciu ekspertów, kilkuset gości na sali i kilkadziesiąt tysięcy widzów na YouTubie, wspólnie zastanawiających się nad diagnozą i receptami dla relacji z Polski z partnerami w obszsarach, w których problemy w tych relacjach wynikają z różnie interpretowanej przeszłości. Tak rozległe rezultaty utrwalone zostały relacjami, fotografiami i publikacją, podsumowującą cykl. Fundacja im. Janusza Kurtyki nie zwalnia tempa i od początku 2020 roku zaprasza na kolejną odsłonę cyklu, w którym oprócz sprawdzonych patentów znajdzie się kilka nowości!

Idea i tematyka nowego cyklu

"Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0", to, jak jego poprzednik, cykl debat i towarzysząca im publikacja, mające na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień, związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej. Do klasycznych  tematów cyklu Fundacja pragnie dołączyć nowe zagadnienia takie jak energetyka, geoekonomia czy historia gospodarcza.

Format

Podobnie jak w zeszłym roku projekt zakłada zorganizowanie od kilku do kilkunastu debat z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów, ekspertów z zakresu stosunków międzynarodowych, ekspertów z zakresu komunikacji, dziennikarzy i publicystów. Debaty, wchodzące w skład cyklu pogrupowane będą tak jak w zeszłym roku w cztery główne bloki tematyczne a każdy z nich dotyczył będzie relacji Polski z innym krajem. I tutaj spodziewać się należy całkowitych nowości. Wspólnie z ekspertami zbadamy stosunki Polski z Białorusią, Litwą, państwami bałtyckimi i państwami grupy V4!

Zbadane w poprzedniej odsłonie cyklu zagadnienia związane z relacjami polsko-niemieckimi, polsko-rosyjskimi, polsko-ukraińskimi i polsko-żydowskimi nie zostaną jednak całkowicie porzucone a pogłębione. Co jakiś czas proponować będziemy debatę typu case study, w ramach której spojrzymy na przedyskutowane już w zeszłym roku stosunki z perspektywy konkretnie zdefiniowanych i rozogniających je kazusów.

Większość z debat, jak w zeszłym roku, prowadzona będzie przez eksperta, moderującego spotkanie i zaangażuje  trzech panelistów, zapewniających spojrzenie na omawiane zagadnienia z różnych perspektyw. Co jakiś czas, szczególnie w kwestii zapowiadanych kazusów, proponować będziemy odświeżony format.

Potrzeba realizacji

Przyczynkiem do pochylenia się nad opisywanym powyżej projektem stały się komentowane szeroko od lat w debacie publicznej problemy w sferze spojrzenia na wspólną przeszłość Polski i  jej partnerów. Mając świadomość trudności związanych z różnie ukształtowaną pamięcią zbiorową, ale także ich wpływu na postrzeganie Polski zagranicą, Fundacja prowadzi projekt o podwójnym i komplementarnym celu: deskryptywnym, polegającym na założeniu konieczności przeanalizowania najważniejszych problemów, określenia ich genezy i charakteru oraz celu o charakterze normatywnym, a więc związanym z podjęciem próby określenia metod i kierunków odpowiedzi na wyniki diagnozy. Świadczy to jednocześnie o chęci dotarcia do istoty problemu, jak i o pragmatycznym i odpowiedzialnym, nakierowanym na wsparcie instytucji publicznych, nastawieniu organizatorów.

Debaty odbywają się w Bibliotece im. Janusza Kurtyki, znajdującej się w budynku dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie.

Biblioteka im. Janusza Kurtyki, w tym odbywające się w niej debaty z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" utrzymywana i rozwijana jest w ramach zadania Podium - trójpłaszczyznowy i trójstopniowy rozwój Fundacji im. Janusza Kurtyki. W stronę umiędzynarodowienia, innowacyjności i pełnej profesjonalizacji działalności edukacyjnej, "parasolowej" i związanej z promocją Rzeczypospolitej Polskiej. Działanie sfinansowane ześrodków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030”

tel: +48 516 478 224