Zapraszamy na pierwszą w tym roku debatę w Bibliotece im. Janusza Kurtyki. Debata „Miejsce na „Przyjaźń” ? Relacje polsko-białoruskie a geoekonomia przestrzeni postsowieckiej” odbędzie się 13.02.2019 r., o godzinie 18:00, w czytelni Bibioteki im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie.

Jest to pierwsza dyskusja poświęcona stosunkom polsko-białoruskim i zarazem 1 z drugiego cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?”, którego celem jest zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień związanych ze stosunkami międzynarodowymi Polski w kontekście różnie interpretowanej przeszłości oraz opracowanie konkretnych recept w tym zakresie.

W debacie udział wezmą:

• p. Anna Maria Dyner – analityczka, Polski Instytut Stosunków Międzynarodowych

• p. Witold Juraszpublicysta, dyplomata, Ośrodek Analiz Strategicznych

• p. Wojciech Jakóbik – analityk sektora energetycznego, Kolegium Europy Wschodniej na Uniwersytecie Warszawskim

Debatę poprowadzi :

• p. Bartosz Tesławski – dziennikarz, Eastbook

Podczas debaty paneliści poruszą następujące kwestie:

• zarys historii uzależnienia ekonomicznego (energetycznego) Białorusi od Związku Sowieckiego (Rosji);

• miejsce Polski i Białorusi w sowieckim (rosyjskim) systemie geoekonomicznym (energetycznym);

• polityka energetyczna Rosji wobec Białorusi po 1991 r., problem integracji gospodarczej i politycznej;

• stosunki polsko-białoruskie po 1991 r. w kontekście polityki energetycznej Rosji;

• "polska oferta" energetyczna dla Białorusi jako prozachodnia alternatywa dla polityki białoruskiej;

• wnioski i recepty dla stosunków polsko-białoruskich.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0”.

Podobnie jak w pierwszej edycji projekt zakłada zorganizowanie od kilku do kilkunastu debat z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów, ekspertów z zakresu stosunków międzynarodowych, ekspertów z zakresu komunikacji, dziennikarzy i publicystów. Debaty, wchodzące w skład cyklu pogrupowane są tak jak w poprzedniej edycji w cztery główne bloki tematyczne a każdy z nich dotyczył relacji Polski z innym krajem. W tej odsłonie wspólnie z ekspertami zbadamy stosunki Polski z Białorusią, Litwą, państwami bałtyckimi i państwami grupy V4.

Zbadane w poprzedniej odsłonie cyklu zagadnienia związane z relacjami polsko-niemieckimi, polsko-rosyjskimi, polsko-ukraińskimi i polsko-żydowskimi nie zostaną jednak całkowicie porzucone a pogłębione. Co jakiś czas proponowana będzie debatę typu
case study, w ramach której organizatorzy spojrzą na przedyskutowane już w zeszłym roku stosunki z perspektywy konkretnie zdefiniowanych i rozogniających je kazusów.

Większość z debat, jak w poprzedniej edycji, prowadzona jest przez eksperta, moderującego spotkanie i zaangażuje  trzech panelistów, zapewniających spojrzenie na omawiane zagadnienia z różnych perspektyw.

Przyczynkiem do pochylenia się nad opisywanym powyżej projektem stały się komentowane szeroko od lat w debacie publicznej problemy w sferze spojrzenia na wspólną przeszłość Polski i  jej partnerów. Mając świadomość trudności związanych z różnie ukształtowaną pamięcią zbiorową, ale także ich wpływu na postrzeganie Polski zagranicą, Fundacja prowadzi projekt o podwójnym i komplementarnym celu: deskryptywnym, polegającym na założeniu konieczności przeanalizowania najważniejszych problemów, określenia ich genezy i charakteru oraz celu o charakterze normatywnym, a więc związanym z podjęciem próby określenia metod i kierunków odpowiedzi na wyniki diagnozy. Świadczy to jednocześnie o chęci dotarcia do istoty problemu, jak i o pragmatycznym i odpowiedzialnym, nakierowanym na wsparcie instytucji publicznych, nastawieniu organizatorów.

Biblioteka im. Janusza Kurtyki, w tym odbywające się w niej debaty z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" utrzymywana i rozwijana jest w ramach zadania "Podium - trójpłaszczyznowy i trójstopniowy rozwój Fundacji im. Janusza Kurtyki. W stronę umiędzynarodowienia, innowacyjności i pełnej profesjonalizacji działalności edukacyjnej, "parasolowej" i związanej z promocją Rzeczypospolitej Polskiej". Działanie sfinansowane ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.

tel: +48 516 478 224