13 lutego 2020 roku, w Bibliotece im. Janusza Kurtyki odbyła się dyskusja pt. "Relacje polsko-białoruskie a geoekonomia w przestrzeni postsowieckiej". Była to pierwsza debata rozpoczynająca kontynuację cyklu "Historia, Prawda, Teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości".

Udział w debacie wzięli p. Witold Jurasz, Prezes Ośrodka Analiz Strategicznych oraz p. Wojciech Jakóbik, redaktor naczelny BiznesAlert.pl. Spotkanie poprowadził p. Bartosz Tesławski, Eastbook.eu.

Paneliści pochylili się nad zagadnieniami w relacjach polsko-białoruskich pod kątem jak jest, jak może być oraz jak być powinno w obopólnych kontaktach w tematyce energetyki i współpracy gospodarczej.

Wnioski, które zostały wysnute z dyskusji to, aby nie próbować dogadywać się z Białorusią w sposób pakietowy. Należy bowiem nawiązać daleko idący kontakt z administracją Prezydenta Republiki Białoruskiej, Alaksandrem Łukaszenką. Prelegenci zauważyli jednak, że obecnie nie widać w polskich elitach zainteresowania tym kierunkiem i można to uzasadnić punktem widzenia polityki energetycznej Polski.

Receptą na poprawę relacji z Białorusią jest nawiązanie kontaktu, utrzymanie go i rozmowy niwelujące pewne, dawne stereotypy w relacjach z wcześniejszych lat, mimo wpływu energetycznego Rosji na Republikę Białoruską.

Polecamy Państwu obserwować nasz profil na Facebooku i uczestniczyć w kolejnych debatach z cyklu "Historia, Prawda, Teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości", a także innych organizowanych wydarzeniach.

Zachęcamy do obejrzenia i wysłuchania całej debaty, dostępnej poniżej oraz relacji zdjęciowej. Nagranie zrealizowane dzięki uprzejmości Blogpress.pl.

Galeria zdjęć z wydarzenia:

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość":

"Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" to kontynuacja cyklu debat i towarzysząca im publikacja, mające na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień, związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej. Klasyczne tematy poruszane podczas debat w latach 2018-2019, zostały rozszerzone w nowej odsłonie cyklu o zagadnienia takie jak energetyka, geoekonomia czy historia gospodarcza.

Biblioteka im. Janusza Kurtyki, w tym odbywające się w niej debaty z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" utrzymywana i rozwijana jest w ramach zadania "Podium - trójpłaszczyznowy i trójstopniowy rozwój Fundacji im. Janusza Kurtyki, w stronę umiędzynarodowienia, innowacyjności i pełnej profesjonalizacji działalności edukacyjnej, «parasolowej» i związanej z promocją Rzeczypospolitej Polskiej".

Działanie sfinansowane ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.

tel: +48 516 478 224