ZAPOWIEDŹ DEBATY PT. "WOŁYŃSKIE HISTORIE. W 77. ROCZNICĘ KRWAWEJ NIEDZIELI NA WOŁYNIU"

Kilka dni temu obchodziliśmy 77. rocznicę Rzezi Wołyńskiej. Upamiętnialiśmy Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczypospolitej Polskiej.

Zapraszamy na debatę online pt. "Wołyńskie historie. W 77. rocznicę Krwawej Niedzieli na Wołyniu", która jest czwartą dyskusją z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0".

W dyskusji udział wezmą:

• prof. Tomasz Panfil

(historyk, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Instytut Pamięci Narodowej)

• dr Mirosław Czado

(historyk, Muzeum Powstania Warszawskiego)

• Miłosz Socha

(socjolog, autor książki "Wołyń. Świadkowie mówią")

• Adrian Lesiakowski

(edukator historyczny w Instytucie Pamięci Narodowej w Lublinie, współautor wystawy Sąsiedzka krew. Ludobójstwo wołyńsko-galicyjskie 1943-1944)

Debatę poprowadzi:

• dr hab. Bogusław Kopka

(historyk, Fundacja im. Janusza Kurtyki)

Prelegenci poruszą następujące kwestie:

1) Miejsce Wołynia i rzezi wołyńskiej w pamięci Polaków i Ukraińców.

2) Portret socjologiczny świadków w Polsce i na Ukrainie.

3) Czy dialog otwarty i merytoryczny w stosunkach polsko-ukraińskich jest możliwy?

4) Czy coś nowego dowiadujemy się o rzezi wołyńskiej dzisiaj? Problem samoobrony polskiej, Baza Ofiar Zbrodni Wołyńskiej (on-line)

5) Miejsce rzezi wołyńskiej w kulturze masowej (film, wystawy elementarne, rekonstrukcje historyczne, rajdy i marsze) w Polsce i na Ukrainie.

Debata odbędzie się w formie online na kanale YouTube "Blogpressportal" dnia 21 lipca 2020 r. (wtorek) o godzinie 18:00.

Bezpośredni link do transmisji live: https://youtu.be/4wHpKNEFLe0.

Podczas transmisji live będzie możliwość zadawania pytań prelegentom za pomocą czatu, do czego serdecznie zachęcamy!

Wsparcie od strony technicznej zapewni portal Blogpress.pl, Partner Medialny cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0".

Patronat medialny cyklu: DoRzeczy, Historykon.pl.

Partner cyklu: stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na portalu Facebook.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0”:

Podobnie jak w pierwszej edycji  projekt zakłada zorganizowanie od kilku do kilkunastu debat z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów, ekspertów z zakresu stosunków międzynarodowych, ekspertów z zakresu komunikacji, dziennikarzy i publicystów. Debaty, wchodzące w skład cyklu pogrupowane są tak jak w poprzedniej edycji w cztery główne bloki tematyczne a każdy z nich dotyczył relacji Polski z innym krajem. W tej odsłonie wspólnie z ekspertami zbadamy stosunki Polski z Białorusią, Litwą, państwami bałtyckimi i państwami grupy V4.

Zbadane w poprzedniej odsłonie cyklu zagadnienia związane z relacjami polsko-niemieckimi, polsko-rosyjskimi, polsko-ukraińskimi i polsko-żydowskimi nie zostaną jednak całkowicie porzucone a pogłębione. Co jakiś czas proponowana będzie debatę typu case study, w ramach której organizatorzy spojrzą na przedyskutowane już w zeszłym roku stosunki z perspektywy konkretnie zdefiniowanych i rozogniających je kazusów.

Większość z debat, jak w poprzedniej edycji, prowadzona jest przez eksperta, moderującego spotkanie i zaangażuje  trzech panelistów, zapewniających spojrzenie na omawiane zagadnienia z różnych perspektyw.

Przyczynkiem do pochylenia się nad opisywanym powyżej projektem stały się komentowane szeroko od lat w debacie publicznej problemy w sferze spojrzenia na wspólną przeszłość Polski i  jej partnerów. Mając świadomość trudności związanych z różnie ukształtowaną pamięcią zbiorową, ale także ich wpływu na postrzeganie Polski zagranicą, Fundacja prowadzi projekt o podwójnym i komplementarnym celu: deskryptywnym, polegającym na założeniu konieczności przeanalizowania najważniejszych problemów, określenia ich genezy i charakteru oraz celu o charakterze normatywnym, a więc związanym z podjęciem próby określenia metod i kierunków odpowiedzi na wyniki diagnozy. Świadczy to jednocześnie o chęci dotarcia do istoty problemu, jak i o pragmatycznym i odpowiedzialnym, nakierowanym na wsparcie instytucji publicznych, nastawieniu organizatorów.

Cykl "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" stanowi część projektów i zadań publicznych:

"«Przeciw krzywym zwierciadłom». 4-filarowa, kompleksowa strategia aktywizująca obywateli do troski o dobre imię Polski oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej" - zadanie finansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020;

"Podium - trójpłaszczyznowy i trójstopniowy rozwój Fundacji im. Janusza Kurtyki. W stronę umiędzynarodowienia, innowacyjności i pełnej profesjonalizacji działalności edukacyjnej, «parasolowej» i związanej z promocją Rzeczypospolitej Polskiej zagranicą" - zadanie finansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030;

"Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" - projekt dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu "Patriotyzm Jutra".

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: