Zapowiedź debaty pt. "Aktywność Polski w regionie bałtyckim w XX i XXI wieku"

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na debatę online pt. "Aktywność Polski w regionie bałtyckim w XX i XXI wieku", która jest czwartą dyskusją z cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0".

W dyskusji udział wezmą:

• prof. dr hab. Krzysztof Kubiak

(Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach)

• dr Aleksandra Kuczyńska - Zonik

(Kierownik Zespołu Bałtyckiego w Instytucie Europy Środkowej w Lublinie)

Debatę poprowadzi:

• dr Damian Szacawa

(Instytut Europy Środkowej w Lublinie oraz Katedra Stosunków Międzynarodowych Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS )

Prelegenci poruszą kwestie:

1) miejsce Bałtyku w polityce i gospodarce II RP;

2) PRL nad Bałtykiem: propaganda a rzeczywistość;

3) III RP w regionie bałtyckim;

4) stosunki dyplomatyczne Polski z państwami regionu bałtyckiego, kontakty gospodarcze, polityka bezpieczeństwa, miejsce Rosji;

5) polityki historyczne bałtyckich partnerów Polski.

Debata odbędzie się w formie online na kanale YouTube "Blogpressportal" dnia 29 lipca 2020 r. (środa) o godzinie 18:00.

LINK DO TRANSMISJI LIVE: https://www.youtube.com/watch?v=eJCjO60EEgQ

Wsparcie od strony technicznej zapewni portal Blogpress.pl, Partner Medialny cyklu "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0".

Podczas transmisji live będzie możliwość zadawania pytań prelegentom za pomocą czatu, do czego serdecznie zachęcamy!

Patronat medialny cyklu: DoRzeczy, Historykon.pl.

Partner cyklu: stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej.

Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na portalu Facebook.

Więcej o projekcie "Historia, prawda, teraźniejszość 2.0”:

Podobnie jak w pierwszej edycji  projekt zakłada zorganizowanie od kilku do kilkunastu debat z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów, ekspertów z zakresu stosunków międzynarodowych, ekspertów z zakresu komunikacji, dziennikarzy i publicystów. Debaty, wchodzące w skład cyklu pogrupowane są tak jak w poprzedniej edycji w cztery główne bloki tematyczne a każdy z nich dotyczył relacji Polski z innym krajem. W tej odsłonie wspólnie z ekspertami zbadamy stosunki Polski z Białorusią, Litwą, państwami bałtyckimi i państwami grupy V4.

Zbadane w poprzedniej odsłonie cyklu zagadnienia związane z relacjami polsko-niemieckimi, polsko-rosyjskimi, polsko-ukraińskimi i polsko-żydowskimi nie zostaną jednak całkowicie porzucone a pogłębione. Co jakiś czas proponowana będzie debatę typu case study, w ramach której organizatorzy spojrzą na przedyskutowane już w zeszłym roku stosunki z perspektywy konkretnie zdefiniowanych i rozogniających je kazusów.

Większość z debat, jak w poprzedniej edycji, prowadzona jest przez eksperta, moderującego spotkanie i zaangażuje  trzech panelistów, zapewniających spojrzenie na omawiane zagadnienia z różnych perspektyw.

Przyczynkiem do pochylenia się nad opisywanym powyżej projektem stały się komentowane szeroko od lat w debacie publicznej problemy w sferze spojrzenia na wspólną przeszłość Polski i  jej partnerów. Mając świadomość trudności związanych z różnie ukształtowaną pamięcią zbiorową, ale także ich wpływu na postrzeganie Polski zagranicą, Fundacja prowadzi projekt o podwójnym i komplementarnym celu: deskryptywnym, polegającym na założeniu konieczności przeanalizowania najważniejszych problemów, określenia ich genezy i charakteru oraz celu o charakterze normatywnym, a więc związanym z podjęciem próby określenia metod i kierunków odpowiedzi na wyniki diagnozy. Świadczy to jednocześnie o chęci dotarcia do istoty problemu, jak i o pragmatycznym i odpowiedzialnym, nakierowanym na wsparcie instytucji publicznych, nastawieniu organizatorów.

Cykl "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" stanowi część projektów i zadań publicznych:

"«Przeciw krzywym zwierciadłom». 4-filarowa, kompleksowa strategia aktywizująca obywateli do troski o dobre imię Polski oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej" - zadanie finansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020;

"Podium - trójpłaszczyznowy i trójstopniowy rozwój Fundacji im. Janusza Kurtyki. W stronę umiędzynarodowienia, innowacyjności i pełnej profesjonalizacji działalności edukacyjnej, «parasolowej» i związanej z promocją Rzeczypospolitej Polskiej zagranicą" - zadanie finansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030;

"Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 2.0" - projekt dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu "Patriotyzm Jutra".

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: