Zapraszamy na kolejny spacer śladami Rzezi Woli, ludobójczej, barbarzyńskiej pacyfikacji cywilnych mieszkańców warszawskiej Woli podczas Powstania Warszawskiego. Zbrodni nierozliczonej, dokonanej przez Niemców i wschodnie jednostki kolaboracyjne.

Wydarzenie jest cykliczne, gdyż o ofiarach ludobójstwa na warszawskiej Woli należy pamiętać nie tylko w trakcie rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego.

Podczas spaceru wspomniane zostaną imiona i nazwiska pomordowanych oraz przytoczone zostaną relacje ocalałych świadków Rzezi Woli.

Na trasie spaceru zatrzymamy się m.in. w następujących miejscach:

▪️ Szpital Zakaźny przy ulicy Wolskiej 37
▪️ Dawna Fabryka Franaszka
▪️ Dawna Fabryka Ursus
▪️ Szpital Wolski przy ulicy Płockiej 26
▪️ Kościół św. Wojciecha
▪️ Dawna Fabryka Kirchmajera i Marczewskiego
▪️ Park Sowińskiego
▪️ Cerkiew św. Jana Klimaka
▪️ Kościół św. Wawrzyńca
▪️ Cmentarz Powstańców Warszawy

Szacuje się, że w Rzezi Woli zginęło ok. 50 000 niewinnych dzieci, kobiet, mężczyzn i osób starszych.

Spotykamy się 27 września 2020 r., o godzinie 12 pod Wojewódzkim Szpitalem Zakaźnym przy ulicy Wolskiej 37.

Bardzo prosimy Państwa o zabranie ze sobą zniczy oraz kwiatów, które złożymy pod tablicami pamięci.

Prosimy również o stosowanie się do wytycznych GIS: zachowanie odpowiedniej odległości oraz zakrywanie nosa i ust.

Spacer jest bezpłatny.

Ich śmierć jest ceną naszej wolności,
Nasza pamięć o Nich świadczy o nas.

Prowadzenie :
Piotr Brulikis