27.09.2020 r. odbył się kolejny spacer śladami Rzezi Woli, który cyklicznie ma na celu upamiętnianie, edukację o ludobójczej pacyfikacji cywilnych mieszkańców warszawskiej Woli, dokonanej przez Niemców i wschodnie jednostki kolaboracyjne, podczas Powstania Warszawskiego.  Szacuje się, że w Rzezi Woli wymordowanych zostało ok. 50 tys. niewinnych kobiet, mężczyzn i dzieci.

Rozkaz Reichsführera-SS Heinricha Himmlera brzmiał: „Każdego mieszkańca należy zabić [w tym również kobiety i dzieci], nie wolno brać żadnych jeńców. Warszawa ma być zrównana z ziemią i w ten sposób ma być stworzony zastraszający przykład dla całej Europy".

Mimo niesprzyjającej pogody, w spacerze uczestniczyło 20 osób. Trasa spaceru wiodła ulicą Wolską, gdzie uczestnicy zatrzymywali się w kilkunastu miejscach pamięci, gdzie rozstrzeliwano cywilnych mieszkańców Woli. W miejscach tych wspominano imiona i nazwiska pomordowanych jak i również wspominano relacje, zeznania ocalałych świadków tamtych tragicznych zdarzeń.

Na trasie spaceru uczestnicy dowiedzieli się o historii Szpitala św. Stanisława, kościołów: św. Wojciecha i Wawrzyńca, fabryk: Franaszka, Ursus, Kirchmayera i Marczewskiego. W tych miejscach jak i w Parku Sowińskiego, na cmentarzu prawosławnym i cmentarzu Wolskim przytaczano fakty historyczne i relacje ludzi, którzy przeżyli tę gehennę.

Na spacerze był obecny syn cudem ocalałej Pani Janiny Mamontowicz. Po raz kolejny udział bierze potomek ocalałej rodziny z Rzezi Woli lub bezpośredni świadek tamtej makabrycznej historii.

Spacery będą kontynuowane również na trasie dzielnicy Ochota, gdzie wymordowano ok. 10 tys. mieszkańców. Idea ma na celu nie tylko pamięć, ale przekazywanie następnym pokoleniom historii Polaków, aby nigdy o tych zdarzeniach nie zapomniano.

Wkrótce kolejne wydarzenia.

Zapraszamy i polecamy Państwu profil w mediach społecznościowych Facebook – Rzeź Woli i Ochoty.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: