W środę 27 lutego 2019 r. o godz. 20:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki w gmachu dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej 37 odbył się przygotowany przez grupę "Twierdza Pamięć", dedykowany Żołnierzom Wyklętym, spektakl "Na dnie popiołu gwiaździsty dyjament". Po spektaklu odbył się wieczorny spacer po areszcie śladami Żołnierzy Wyklętych, zakończony modlitwą pod ścianą rozstrzelań.

Zaczęło się od odgłosów wojny, które wywołały artystów (Urszulę Paczyńską, Tomasza Bieszczada i Jarosława Paczyńskiego) na scenę. Bardzo szybko okazało się, że zwiastowały trudną, pełną bólu, piękna i wzruszeń słownomuzyczną podróż przez historię, pamięć i wartości, które były dla Żołnierzy Wyklętych najważniejsze.

Spektakl przybrał formę warkocza, przeplatającego różne formy i tematy. Wiersze recytowane okalane były śpiewanymi kompozycjami występujących Jarosława Paczyńskiego i Tomasza Bieszczada, pani Barbary Lipińskiej-Postawy oraz największych polskich twórców: Norwida, Miłosza, Herberta. Rozpoczął się ściskającą serca piosenką autorską „Gdzie są Wasze groby?” (muzyka i słowa: Jarosław Paczyński), po której podejmowano bardzo różne wątki, związane z pamięcią o Niezłomnych. Były wśród nich piosenki dedykowane konkretnym postaciom, takim jak Łukasz Ciepliński ps. Pług, Witold Pilecki i Zygmunt Szendzielarz ps. Łupszka, ale nie brak było utworów, nawiązujących do losu dzieci Wyklętych czy Narodu Polskiego w ogóle.

W tę wigilię święta pamięci o Niezłomnych sala wypełniła się słuchaczami, nie pozostawiając bodaj jednego wolnego krzesła. Pełna napięcia cisza między utworami, tak jakby poruszenie nie pozwalało nagradzać artystów brawami, była wyrazem bardzo dobrego, przenikniętego zrozumieniem i wzruszeniem przyjęcia widowiska. Brawa pojawiły się, już po wszystkim, w kilkuminutowej serii, zmuszającej artystów do bisu. Zaskakująca, przy utrzymywanym w poważnej tonacji repertuarze, napisana i wykonana w góralskiej skali, z góralskimi kapeluszami na głowach, piosenka „Kosodrzewina”, którą artyści zakończyli spektakl, została powtórzona, pozwalając na spokojnie rozważyć porównanie Żołnierzy Niezłomnych i Narodu Polskiego do pnącego się w trudnych warunkach, ale nie poddającego się przeciwnościom drzewa.

Spektaklowi towarzyszyła oprawa wizualna w formie slajdów, za którą odpowiadała Pani Grażyna Bieszczad. Oprawa wzmacniała przekaz, podsuwając dodatkowe, pogłębiające zrozumienie całości konteksty interpretacyjne. Czasem, jak przy zdjęciach Niezłomnych, była przyczyną dodatkowych wzruszeń, czasem, jak przy tych, ukazujących zdejmowane tabliczki z nazwami zdekomunizowanych ulic, stanowiły wyzwanie rozważenia związków przeszłości z teraźniejszością.

Emocjonujące widowisko, co było podkreślane we wstępie do spektaklu, było wyjątkowe jeszcze z jednego powodu: odbyło się w gmachu dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów, stanowiącego miejsce kaźni polskich patriotów. Dzięki uprzejmości Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL oraz przewodnictwu Pana Piotra Brulikisa z Fundacji im. Janusza Kurtyki, zgromadzona publiczność mogła poznać je bliżej. Podczas spaceru śladami Żołnierzy Wyklętych zobaczyć było można z daleka więzienne cele, szubienicę czy ścianę rozstrzelań, która stanowiła przystanek wieńczący opisywany wieczór pamięci. Zakończyła go modlitwa i ciche rozmowy rozchodzących się do domów widzów.

Biblioteka im. Janusza Kurtyki oraz zorganizowany w niej spektakl powstają w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Partnerami spektaklu są: Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej

Patronat nad spektaklem objął Kwartalnik "Wyklęci".

Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia.

tel: +48 516 478 224