W sobotę 25 maja 2019 r. o godzinie 13:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki odbędzie się dyskusja zatytułowana "Rotmistrz Witold Pilecki - spotkanie wokół albumu J. Pawłowicza".

Spotkanie organizowane przez Fundację im. Janusza Kurtyki stanowi jeden z punktów programu uroczystości poświęconych rtm. Pileckiemu, które będą miały miejsce na terenie dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawe.

"Rotmistrz Witold Pilecki 1901–1948"

- taki tytuł nosi album wydany w 2008 roku przez Instytut Pamięci Narodowej, autorstwa Jacka Pawłowicza – dziś dyrektora Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL, wtedy historyka IPN.

25 maja, w dniu 71. rocznicy śmierci Rotmistrza Witolda Pileckiego, pragniemy przypomnieć osobę „ochotnika do Auschwitz”, jego trudną, lecz niezwykłą historię oraz bohaterską postawę. Czy dziś postać rtm Pileckiego niesie dla nas jakąś naukę?

W dyskusji wezmą udział:

- Zofia Pilecka-Optułowicz, córka Rotmistrza Pileckiego;

- Jacek Pawłowicz, autor albumu "Rotmistrz Witold Pilecki 1901–1948”, dyrektor Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL;

- Paweł Kurtyka, Prezes Fundacji im. Janusza Kurtyki.

Uczestnicy spotkania zastanowią się m.in. nad kwestiami:

- W jakich okolicznościach wydany został album dra Jacka Pawłowicza, w którego powstanie zaangażowany był także ówczesny Prezes IPN, śp. prof. Janusz Kurtyka?

- Czy postać rtm. Witolda Pileckiego, jaka wyłania się z tej publikacji, różni się od zapisanej we wspomnieniach Zofii Pileckiej-Optułowicz?

- Kim jest rtm. Witold Pilecki dla nas dzisiaj? Jakie przesłanie i znaczenie ma dla ludzi współcześnie jego osoba i bohaterstwo?

Spotkanie będzie miało miejsce w sobotę 25 maja 2019 r. o godzinie 13:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie (budynek Dawnego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów).

Dyskusja potrwa około godziny, a zakończy ją sesja pytań od publiczności.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Zapraszamy do śledzenia wydarzenia na Facebook.com.

Wydarzenie organizowane jest w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Partnerami wydarzenia są: Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL, Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej oraz Fundacja dla Rzeczypospolitej.

Patronat nad wydarzeniem objęli: Blogpress.pl oraz kwartalnik "Wyklęci".

Serdecznie zapraszamy.

tel: +48 667 374 761