78 lat temu Niemcy dokonali publicznych egzekucji na więźniach Pawiaka, w ramach represji zastosowanych po ataku żołnierzy Armii Krajowej na warszawski węzeł kolejowy w tzw. Akcji „Wieniec”. Więźniów mordowano poprzez powieszenie na szubienicy.

W nocy z 7 na 8 października 1942 roku żołnierze Armii Krajowej przeprowadzili zakrojoną na szeroką skalę akcję dywersyjną, mającą na celu sparaliżowanie warszawskiego węzła kolejowego (Akcja „Wieniec”). Siedem patroli bojowych wysadziło wówczas tory kolejowe w różnych punktach wokół miasta, blokując na wiele godzin ruch pociągów towarowych i wojskowych kierowanych do Warszawy i na front wschodni. Była to pierwsza tak duża operacja bojowa AK na terenie okupowanej Polski wymierzona w niemiecki system transportowy

16 października 1942 roku w pięciu punktach na peryferiach Warszawy zostało powieszonych 50 więźniów Pawiaka. Była to pierwsza publiczna egzekucja przeprowadzona przez Niemców w okupowanej stolicy.

Fundacja im. Janusza Kurtyki złożyła kwiaty przy ulicy Mszczonowskiej w Warszawie, gdzie do dnia dzisiejszego znajduje się szubienica wykonana ze słupów telegraficznych. Wśród zamordowanych poprzez powieszenie byli członkowie AK, PPS oraz działacze Delegatury Rządu na Kraj.

W uroczystości udział wzięli uczniowie Szkoły Podstawowej nr. 132 w Warszawie im. Sándora Petőfiego. Uczniowie w ciągu roku dbają o miejsce pamięci, co jest obrazem młodego pokolenia, które pamięta o polskiej historii i napawa optymizmem na przyszłość. Pamięć o polskiej historii, o Polakach przelewających krew za naszą wolność i niepodległość jest bezcennym czynem.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: