Rada Miasta Stołecznego Warszawy przyjęła uchwałę o nadaniu jednej z ulic imienia Janusza Kurtyki – Patrona naszej Fundacji oraz prezesa Instytutu Pamięci Narodowej w latach 2005–2010.

Prof. Janusz Kurtyka był opozycjonistą w czasach PRL, wybitnym historykiem, redaktorem naczelnym „Zeszytów Historycznych WiN-u”. Zginął 10 kwietnia 2010 r. w katastrofie samolotu prezydenckiego w Smoleńsku, w drodze na uroczystości upamiętniające 70. rocznicę zbrodni katyńskiej. Jako Fundacja dziękujemy warszawskim radnym za docenienie i upamiętnienie w taki sposób prof. Janusza Kurtyki. Dziękujemy również inicjatorom tej uchwały, czyli obecnemu prezesowi IPN dr. Jarosławowi Szarkowi oraz Radnemu Miasta Stołecznego Warszawy Panu Filipowi Frąckowiakowi.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: