"Pójdź z Nami Tropem Bohaterów" - to hasło tegorocznej, IV edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych organizowanego przez Fundację im. Janusza Kurtyki wraz z Urzędem ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych. W ramach wypraw uczestnicy będą mieli okazję do poszerzenia wiedzy o historii poprzez zetknięcie się z przestrzenią, w której rozgrywały się wydarzenia historyczne, rozmowę z lokalnymi świadkami historii czy odwiedzenie działających w terenie grup i stowarzyszeń, upamiętniających losy podziemia niepodległościowego.

Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych to projekt pozwalający jego uczestnikom doświadczyć historii wszystkimi zmysłami. Uczestnicy, przemierzając trasy rajdów mogą poznawać historię...

…wzrokiem – poprzez oglądanie miejsc, związanych z działalnością bohaterów rajdów,

….słuchem – poprzez rozmowy ze świadkami historii czy śpiewanie partyzanckich pieśni,

….węchem – poprzez czucie zapachu lasów, w których kryli się Żołnierze Wyklęci, czy wilgoci piwnic, w których byli przetrzymywani,

…dotykiem – poprzez możliwość fizycznego zetknięcia się z rekwizytami, czy odwiedzanymi miejscami,

….a nawet smakiem – poprzez udział w nawiązujących do partyzanckich obozowisk wieczornych ogniskach W roku 2020 planujemy otworzyć się na całkowicie nowych Bohaterów, których śladami dotąd nie podążaliśmy.

W roku 2020 planujemy otworzyć się na całkowicie nowych Bohaterów, których śladami dotąd nie podążaliśmy. Planowane trasy to:

Rajd Śladami por. Józefa Świdra "Mściciela"

Rajd Śladami rtm. Witolda Pileckiego - "Ucieczka z Auschwitz"

Rajd Śladami por. Wacława Grabowskiego "Puszczyka"

Rajd Śladami Powstańców Warszawskich

Rajd Śladami kpt. Zdzisława Brońskiego "Uskoka"

Tegoroczne postacie, których śladami podążymy zasłużyły się niesamowicie dla polskiej historii. Spośród nich najbardziej znany jest Witold Pilecki - jeden z najodważniejszych ludzi w historii świata, który stawiał czoło obu totalitaryzmom. Ale są także mniej znani w naszym społeczeństwie Bohaterowie, jak choćby pozostający w cieniu słynnego "Ognia" por. Józef Świder "Mściciel", który po jego śmierci dowodził walecznym oddziałem Wiarusów w regionie nowosądeckim. Wreszcie pozostający w cieniu znanego w całym kraju "Roja" por. Wacław Grabowski "Puszczyk" - dowódca oddziału NZW na terenie północnego Mazowsza, poległy aż 8 lat po zakończeniu II Wojny Światowej w 1953 roku.

Udamy się także Tropem słynnego Zdzisława Brońskiego "Uskoka" - jednego z najbardziej znanych partyzantów Lubelszczyzny, towarzysza słynnego "Zapory". W tym roku chcemy oddać Hołd także Powstańcom Warszawskim, którzy według nas także zaliczają się do grona Wyklętych. Wielu z nich nie złożyło po Powstaniu broni i walczyło dalej z kolejnym okupantem. A ci, którzy nie podjęli fizycznej walki, musieli walczyć o pamięć o swoich poległych kolegach, o Powstaniu, które miało zostać wyklęte z pamięci narodowej przez komunistyczną władzę.

Rajdy odbędą się w różnych zakątkach Polski, co jest także dodatkowym bodźcem do poznania lokalnej, regionalnej historii oraz zwiedzenia pięknych miejsc naszego kraju. Wszystkich zainteresowanych współpracą oraz uczestnictwem zapraszamy do kontaktu mailowego: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
"Pójdź z Nami Tropem Bohaterów". Razem wciągnijmy Ich z otchłani niepamięci! Przywróćmy Im należne miejsce w świadomości historycznej naszego społeczeństwa.

To jak wyglądają nasze rajdy można zobaczyć na poniższym filmie. Dołącz do nas na szlaku! Zapraszamy!

Informacje o zgłoszeniach na poszczególne Rajdy będą ogłaszane z odpowiednim wyprzedzeniem.

Opłaty:
Standardowa opłata rajdowa wynosi 170 zł/rajd
Dla stałych uczestników (co najmniej 4 rajdów) opłata rajdowa wynosi 140 zł/rajd
Dzieci do lat 15 - opłata rajdowa 85 zł/rajd

Patronat Narodowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Patronat Honorowy:
Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej