Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na dyskusję online pt. WiN 45-21. Wokół Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość" i "Zeszytów Historycznych WiN-u". Spotkanie odbędzie się 5 marca 2021 r., o godzinie 18.00 na kanale Youtube Blogpress.

W spotkaniu udział wezmą:
Prof. Krzysztof Szwagrzyk Wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej, dyrektor Biura Poszukiwań i Identyfikacji IPN
Prof. Filip Musiał Dyrektor Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie
dr Wojciech Frazik Redaktor naczelny "Zeszytów Historycznych WiN-u"
Moderatorem spotkania będzie: p. Paweł Kurtyka Prezes Zarządu Fundacji im. Janusza Kurtyki

-----
1 marca 2021 roku, obchodzić będziemy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Dzień ten jest również 70. rocznicą zamordowania członków niepodległościowego i antykomunistycznego IV Zarządu Głównego Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość", z płk. Łukaszem Cieplińskim na czele.

Żołnierze Wyklęci nie tylko działali zbrojnie, ale również działali z nowo narzuconą władzą w sposób polityczny.

Stanowczo trzeba oznajmić, że po II wojnie światowej. dokonało się powstanie antykomunistyczne, gdyż Polska nie odzyskała w pełni wolności i niepodległości. Żołnierzy, działaczy niepodległościowych osadzano w kazamatach Urzędu Bezpieczeństwa, poddawano brutalnym śledztwom, a następnie mordowano, a ciała grzebano w nieznanych miejscach, bezimiennych dołach. Obecnie na terenie całej Polski oraz terenach dawnej II RP, trwają prace poszukiwawcze polskich bohaterów, prowadzone przez zespół prof. Krzysztofa Szwagrzyka, aby rodziny, Polska oddały Im należyty szacunek godnie Ich chowając.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: