Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na spacer on-line pt. "Tu ginęli Żołnierze Wyklęci - warszawskim śladem Bohaterów".

Spacer będzie można obejrzeć 1 marca 2021 roku, o godzinie 19, na kanale Youtube Fundacji im. Janusza Kurtyki.

1 marca będziemy obchodzić Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Tego dnia minie 70 lat od zamordowania członków IV Zarządu Głównego Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość". Dzień ten, to uroczysty hołd oddawany żołnierzom powstania antykomunistycznego, którzy stawili zbrojny i polityczny opór narzuconej władzy po II wojnie światowej, oddając swoje życie w walce o wolną i niepodległą Polskę, która została zniewolona na kilkadziesiąt lat.

Podczas spaceru przejdziemy miejscami, gdzie byli więzieni, torturowani i mordowani, a następnie Ich ciała zostały potajemnie ukryte w bezimiennych dołach. Miejscami tymi będą:

- Areszt Śledczy Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej

- Więzienie karno-śledcze nr III tzw. "Toledo"

- siedziba NKWD, areszt WUBP przy ul. Strzeleckiej 8

- kwatera "Ł" tzw. "Łączka" na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach, miejsce ukrycia ciał pomordowanych Bohaterów w więzieniu mokotowskim

Zapraszamy Państwa, gdyż nasza pamięć podtrzymuje pamięć o niezłomnych ludziach, którzy walczyli o naszą wolność. Nie wolno nam zapomnieć już nigdy, za długo i niesłusznie byli wymazani z pamięci przez kilkadziesiąt lat.

Spacer poprowadzi Piotr Brulikis z Fundacji im. Janusza Kurtyki, wolontariusz prac Biura Poszukiwań i Identyfikacji Instytutu Pamięci Narodowej (2016-2017).

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: