26 lutego 2021 roku o 17:30 rozpoczęło się spotkanie z Panem Majorem Franciszkiem Chrostowskim ps. „Mały” – żołnierzem Armii Krajowej, Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość", ostatnim żyjącym żołnierzem Majora Jana Tabortowskiego ps. "Bruzda". Z powodu epidemii koronawirusa, spotkanie odbyło się w formie online. Wywiad został przeprowadzony przez pracownika Fundacji - Piotra Brulikisa.

Pan Major rozpoczął swoją opowieść od wspomnienia domu rodzinnego - patriotycznego wychowania, które odebrał od rodziców, kolegów z harcerstwa oraz nauczycieli w szkole. Zaznaczył, że już od jesieni 1939 r. dom rodziny był schronieniem dla żołnierzy tworzących zręby konspiracji. Opowiadał o swoich braciach, którzy walczyli w wojnie obronnej.

W kwietniu 1944 r. 15-letni Franciszek Chrostowski wstąpił w szeregi Armii Krajowej. Działał w strukturach Podziemnych także przed oficjalnym zaprzysiężeniem - pełnił funkcję łącznika, roznosił prasę, przewoził broń, zaopatrywał kolegów w żywność. Był niepozornym obserwatorem, z racji na swój młody wiek. Będąc w oddziale brał udział w przygotowaniach do akcji "Burza". Niestety z powodu blokady sowieckiej nie dotarł na pomoc Powstańczej Warszawie. Po wojnie nie złożył broni - zgłosił swojemu dowódcy - Majorowi Janowi Tabortowskiemu ps. "Bruzda" - gotowość do służenia w oddziale partyzanckim. "Bruzda" jednak nie przyjął ofiary "Małego" mówiąc: "Twoje miejsce jest w szkole, a nie w lesie. Przydasz się jeszcze. Jesteś młody". Pan Franciszek zastosował się do rozkazu dowódcy - wyjechał na Ziemie Odzyskane, gdzie zdał maturę. Przez cały okres nauki utrzymywał kontakty z dowództwem - zdawał raporty na temat aktualnych nastrojów panujących wśród młodzieży. Z ust Pana Franciszka padało wiele przychylnych słów o "Bruździe" - "To był wspaniały człowiek - Bohater! Ludzkie życie było dla Niego wartością bezcenną". Major Tabortowski podczas walki został ciężko ranny. Na swoją prośbę został dobity przez Porucznika Stanisława Marchewkę ps. "Ryba", o którym nasz Gość powiedział: "Wspaniały Polak, żołnierz, patriota. Jego niesamowicie się bali UB-owcy. Był bardzo skuteczny. Następnie Pan Major opowiedział słuchaczom o szczegółach śmierci "Ryby" - żołnierzach z oddziału, którzy wydali bezpiece Porucznika Marchewkę.

Wkrótce po śmierci dowódcy, Pan Franciszek został aresztowany przez UB w Toruniu. Przeszedł ciężkie śledztwo – był katowany i torturowany. Przeżycia związane z pobytem w więzieniu odcisnęły trwałe piętno na Panu Majorze - nie czuł się na siłach by opowiadać o rodzajach tortur, jakim był poddawany. Po wyjściu z więzienia Pan Chrostowski miał problem ze znalezieniem stałego zatrudnienia - pracował dorywczo.

Pan Major wypowiedział się także na temat aktualnych spraw np. zbrodni w Jedwabnym, reparacji wojennych od Niemiec dla Polski, stosunków Polski z Unią Europejską. Ubolewał nad postępowaniem Premiera Winstona Churchilla, który "skazał na okrutny los polskich żołnierzy walczących za Anglię" a także nad ustaleniami w Jałcie i Teheranie. Wyraził głębokie przekonanie, że ówczesna polska młodzież chwyciłaby za broń w razie konieczności, choć "poziom nauczania historii w polskich szkołach jest niewystarczający". Według Pana Majora każdy Polak powinien być dumny ze swojej Ojczyzny - "jak to powiedział św. Jan Paweł II Ojczyzna to Matka". Jednocześnie zaapelował o uspokojenie nastrojów społecznych na ulicach, dbałość o kulturę języka polskiego podczas protestów, zaniechaniu ataków na Kościół, załatwianie spraw polskich w Polsce a nie za granicą. Pan Franciszek zapytany o stacjonowanie wojsk amerykańskich w Polsce wyraził pewność, że wojska USA są gwarantem zabezpieczenia polskich granic- a przede wszystkim wschodniej flanki.

W finalnej części spotkania Pan Franciszek wspomniał Postać Patrona naszej Fundacji - ś.p. Prof. Janusza Kurtykę - "Polak, patriota, wiernie służący Ojczyźnie. Życzyłbym Polsce, żeby było więcej takich ludzi. Z przyjemnością patrzyłem na Jego działalność. Zawsze mówił piękną polszczyzną. Był szlachetny".

Na koniec spotkania Pan Major Franciszek Chrostowski „Mały” zwrócił się do słuchaczy z prośbą a zarazem z przesłaniem: „Radzę Wam służyć Bogu i Ojczyźnie! Być pożytecznym dla obecnych i przyszłych pokoleń. Żeby się nie wstydzić i zachować honor. Bądźcie dumni, że jesteście Polakami."

Wydarzenie zakończyło się podziękowaniami. Materiał filmowy z wydarzenia jest dostępny na fanpejdżu i kanale Fundacji im. Janusza Kurtyki na YouTube. Zachęcamy do oglądania! Cześć i chwała Bohaterom!

Autor:

Weronika Gawińska - Brulikis - Fundacja im. Janusza Kurtyki, wolontariusz Biura Poszukiwań i Identyfikacji IPN podczas prac na Łączce, członek Grupy Historycznej Polska Walcząca.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: