Z radością informujemy, że w IV Edycji Konkursu o Nagrodę im. Janusza Kurtyki, organizowanym przez Fundację im. Janusza Kurtyki w Warszawie, zwyciężyła książka Prof. Andrzeja Nowaka pt. „Pierwsza zdrada Zachodu. 1920 – zapomniany appeasement”. Wyróżnienie przyznano Prof. Bogusławowi Kopce za pracę pt. „Gułag nad Wisłą. Komunistyczne obozy pracy w Polsce 1944-1956”.

Dnia 9 października 2020 r. w siedzibie Fundacji im. Janusza Kurtyki w Warszawie odbyło się posiedzenie Rady Programowej Fundacji. W oparciu o merytoryczną dyskusję nad recenzjami konkursowymi wszystkich finałowych prac, Rada w tajnym głosowaniu wyłoniła książkę Prof. Andrzeja Nowaka pt. „Pierwsza zdrada Zachodu. 1920 – zapomniany appeasement” (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2015), decydując tym samym o przyznaniu Autorowi Nagrody im. Janusza Kurtyki.

Była to IV Edycja dorocznego Konkursu, której tematyka brzmiała: „Wobec systemu sowieckiego i ideologii komunistycznej”. Formą Nagrody jest przetłumaczenie zwycięskiej pracy na język angielski oraz jej wydanie w renomowanym wydawnictwie naukowym. Następnie Fundacja zorganizuje uroczystą Galę Konkursową w Warszawie oraz promocję książki na Zachodzie.

Prof. Tadeusz Wolsza, który był recenzentem konkursowym nagrodzonej książki, podkreślił, że nagłaśnia ona cyniczną grę dyplomatyczną polityków brytyjskich, bolszewickich i czechosłowackich, na czele z przywódcami tych państw. Rozległa i głęboka analiza źródeł pozwoliła Prof. Nowakowi podważyć wiele obowiązujących dotąd w historiografii zachodniej mitów na temat polityki głównych graczy międzynarodowych wobec Polski w 1920 r. Obraz niektórych przedstawicieli ówczesnych elit jest wręcz kompromitujący. To niewątpliwie pionierska praca na temat stanowiska Wielkiej Brytanii wobec wojny polsko-bolszewickiej 1920 r. Autor odwołał się do nieznanej wcześniej dokumentacji, na bazie której zdemaskował prawdziwe oblicze premiera Wielkiej Brytanii [Davida Lloyda George’a – przyp. red.] i jego doradców w sprawie wojny polsko-bolszewickiej oraz szeroko omówił wyjątkowo przychylną politykę Anglików wobec agresorów ze wschodu, którzy na zachód zamierzali przejść „po trupie Polski” ­– skonstatował Prof. Wolsza.

Dodatkowo Rada przyznała Wyróżnienie Prof. Bogusławowi Kopce za książkę pt. „Gułag nad Wisłą. Komunistyczne obozy pracy w Polsce 1944-1956” (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2019). Prof. Andrzej Chwalba, autor konkursowej recenzji pracy, wyliczył jej następujące atuty: Bardzo trafny tytuł, świeża tematyka, zgrabna narracja, klarowna konstrukcja, przekonywująca argumentacja, szeroki i dobrze zaprezentowany kontekst historyczny – to przepis Bogusława Kopki na dzieło o dużej wartości poznawczej i literackiej.

Obu autorom serdecznie gratulujemy przyznania Nagrody i Wyróżnienia. Wszystkim Uczestnikom składamy podziękowania za udział w Konkursie.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: