Janusz Kurtyka, 27 X 2011

7 rocznica Katastrofy Smoleńskiej w nierozerwalny sposób łączy się z pamięcią o Zbrodni Katyńskiej. Pamiętamy o ofiarach katastrofy, wśród których był także patron naszej Fundacji - prezes IPN Janusz Kurtyka oraz sowieckiego ludobójstwa na polskiej elicie dokonanego w 1940 r.

Dlatego też prezentujemy Państwu infografikę przedstawiającą Schemat Zbrodni Katyńskiej, apelując o jej jak najszersze udostępnianie. Jak pisał prof. Janusz Kurtyka "(...) Zbrodnia Katyńska jest jednym z kluczowych punktów polskiej tożsamości historycznej. W czasach dyktatury komunistycznej pomagała tą tożsamość podtrzymywać wbrew wszechobecnemu kłamstwu, a obecnie służy do budowania społecznego przekonania, ze służba Ojczyźnie ma niekiedy swoją wielka cenę zaś obowiązkiem państwa jest pamiętać o tych, którzy w imię tej służby oddali życie".

Pamiętajmy o tych, którzy oddali swoje życie za Ojczyznę!

ozio_gallery_nano
Ozio Gallery made with ❤ by turismo.eu/fuerteventura