Idea projektu

Projekt "Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?", organizowany przez Fundację im. Janusza Kurtyki, to cykl debat i towarzysząca im publikacja, mające na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień, związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości, opracowanie konkretnych recept w tym zakresie oraz utrwalenie zgromadzonych wniosków w formie publikacji książkowej.

Format

Projekt zakłada zorganizowanie 12 dyskusji, z udziałem naukowców i specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny: historyków, politologów i publicystów. Debaty, wchodzące w skład cyklu pogrupowane są w cztery bloki tematyczne, dotyczące relacji polsko-żydowskich, polsko-ukraińskich, polsko-rosyjskich i polsko-niemieckich.

Każda z debat prowadzona przez eksperta, moderującego spotkanie, angażuje trzech panelistów, zapewniających spojrzenie na omawiane zagadnienia z różnych perspektyw. Trwa około godziny i kończy ją sesja pytań od publiczności.

Po zakończeniu wszystkich cyklów tematycznych planowana jest publikacja powstałych na ich kanwie refleksji.

Potrzeba realizacji

Przyczynkiem do pochylenia się nad opisywanym powyżej projektem stały się komentowane szeroko od lat w debacie publicznej problemy w sferze spojrzenia na wspólną przeszłość Polski i wymienionych wyżej partnerów. Mając świadomość trudności związanych z różnie ukształtowaną pamięcią zbiorową, ale także ich wpływu na postrzeganie Polski zagranicą, Fundacja prowadzi projekt o podwójnym i komplementarnym celu: deskryptywnym, polegającym na założeniu konieczności przeanalizowania najważniejszych problemów, określenia ich genezy i charakteru oraz celu o charakterze normatywnym, a więc związanym z podjęciem próby określenia metod i kierunków odpowiedzi na wyniki diagnozy. Świadczy to jednocześnie o chęci dotarcia do istoty problemu, jak i o pragmatycznym i odpowiedzialnym, nakierowanym na wsparcie instytucji publicznych, nastawieniu organizatorów.

Cykl powstaje w ramach projektu "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej - na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce". Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Powyżej znajdują się zapowiedzi nadchodzących i relacje z minionych debat. Relacje zawierają zdjęcia i nagrania wideo.

Janusz Marek Kurtyka – born in August 13, 1960 in Cracow, died on April 10, 2010 in Smolensk - Polish historian, mediator,  PhD of the humanities. In the years 2005 - 2010 President of the Institute of National Remembrance.

Janusz Kurtyka was one of the first researchers who  scientifically took up the subject of the Cursed Soldiers, the author of the History Papers of the WiN - a scientific journal, which before the founding of the Institute of National Remembrance  had been one of the key platforms for transferring knowledge about the post-war, anti-Communist underground in the Polish People’s Republic

At the time of its presidency, National Rememberance Institute made a strategic breakthrough in the  narration about Polish modern history or the systematic research of the communist  intelligence in opposition circles and the history of the anti-communist underground. After his death, the civic initiatives flourished as part of the celebration of the National Day of Remembrance of Cursed Soldiers on March 1. The initiators of its establishment had been the President of Poland Lech Kaczyński and the President of IPN Janusz Kurtyka.

Award winner of: Cross of the Great Order of the Rebirth of Poland, Commander Cross with the Star of the Order of the Rebirth of Poland, Cross of Freedom and Solidarity, Order of Merit for Ukraine III class. Winner of the National Custody Award and numerous scientific awards.

Register address                     Contact address

tel: +48 667 374 761