Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych to kolejny ze sztandarowych projektów Fundacji im. Janusza Kurtyki, którego celem jest upowszechnienie wiedzy o powojennym podziemiu niepodległościowym oraz upamiętnienie jego żołnierzy.

Patron Fundacji prof. Janusz Kurtyka bardzo kładł nacisk na pielęgnowanie historii żołnierzy podziemia antykomunistycznego. To z jego inicjatywy doszło do ustanowienia Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych, który obchodzony jest od 2011 roku 1 marca w rocznicę zamordowania IV Zarządu WiN w mokotowskim więzieniu przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie. Projekt Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych w swej istocie polega na organizacji autokarowo-pieszych wędrówek śladami Oddziałów i głównych Postaci powojennego podziemia niepodległościowego na terenie całego kraju.

Fundacja zorganizowała dotychczas dwie edycje projektu w 2017 i 2018 roku. W trakcie organizacji jest III edycja obejmująca rok 2019

W roku 2017 odbyły się poniższe wędrówki:

1. Rajd Śladami mjr Józefa Kurasia "Ognia"

2. Rajd Śladami Henryka Flamego "Bartka"

3. Rajd Śladami Ks. Władysława Gurgacza

W roku 2018 miały miejsce poniższe rajdy:

1. Zimowy Rajd Śladami mjr "Ognia"

2. Wiosenny Rajd Śladami st. sierż. "Roja"

3. Letni Rajd Śladami kpt. "Warszyca"

4. Jesienny Rajd Śladami mjr. "Zapory"

5. Górski Rajd Śladami kpt. "Bartka"

Podczas edycji odbywającej się w roku 2019 planowane są poniższe rajdy:

1. Zimowy Rajd Śladami Ks. Władysława Gurgacza

2. Mazowiecki Rajd Śladami st. sierż. "Roja"

3. Lubelski Rajd Śladami mjr. "Orlika"

4. Pomorski Rajd Śladami mjr. "Łupaszki"

5. Świętokrzyski Rajd Śladami gen. "Szarego"

Projekt skierowany jest do wszystkich, którzy chcą poznać historie Żołnierzy Wyklętych. W każdym naszym rajdzie brało udział kilkadziesiąt osób z rożnych stron Polski, które połączyła wspólna pasja jaką właśnie jest chęć poznawania wspaniałych życiorysów naszych Bohaterów.

Każdy rajd ma swój indywidualny, oryginalny przebieg. Podczas wędrówek uczestników oprowadzają przewodnicy,którzy specjalizują się w historii konkretnej Postaci i Oddziału. W niektórych rajdach uczestnikom towarzyszą rekonstruktorzy, którzy dodają "klimatu" tamtych czasów. W trakcie rajdów odbywają się ogniska, w trakcie których trwają wielogodzinne rozmowy o historiach Wyklętych. Uczestnicy mają także okazję spotkać świadków historii oraz kombatantów z Oddziałów AK, WiN, NSZ. Uczestnictwo w projekcie daje możliwość dotknięcia historii, zobaczenia tych miejsc, poczucia tego jak walka Wyklętych wyglądała w rzeczywistości. Czyli wszystko to czego nie odnajdzie się w podręcznikach historii.

Zainteresowanych współpracą przy projekcie a także uczestnictwem w Rajdach zapraszamy do kontaktu po przez adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Edycje projektu w 2017 i 2018 roku odbyły się pod Patronatem Honorowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych.

tel: +48 667 374 761