Janusz Kurtyka, 27 X 2011

„Biuletyn Instytutu Pamięci Narodowej”, 2010, Nr 112-113.

Numer specjalny „Biuletynu Instytutu Pamięci Narodowej” poświęcony został w całości zmarłemu tragicznie, śp. Prof. Januszowi Kurtyce. Wspominają go np.: kolega z czasów szkolnych, działacze Niezależnego Zrzeszenia Studentów, przyjaciele ze studiów, współpracownicy Stowarzyszenia „Zrzeszenie Wolność i Niezawisłość”, pracownicy Instytutu Pamięci Narodowej oraz naukowcy, zwłaszcza mediewiści.

W publikacji znajdują się także szkice, które Prof. Kurtyka poświęcił Zbrodni Katyńskiej oraz polskiemu podziemiu niepodległościowemu w latach 1944-1956. Oprócz tego można znaleźć jego wypowiedzi z „Rozmów Biuletynu”, jak również ostatni wywiad udzielony „Gazecie Polskiej”.

Janusz Kurtyka. Rzeczypospolitej historyk i urzędnik, red. W. Bukowski, W. Frazik, Kraków 2014.

Prof. Janusz Kurtyka, pełniąc funkcję Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, stał się obiektem ataków przez niechętnych mu publicystów, dziennikarzy i polityków. W ten sposób wykreowano wizerunek medialny, który w odczuciu kolegów, przyjaciół i najbliższych współpracowników nie miał wiele wspólnego z rzeczywistością. Jednak aktywność Prof. Kurtyki była o wiele bardziej bogatsza i wcale nie zaczęła się wraz z powstaniem IPN. W dniach 15-16 kwietnia 2011 r. w Krakowie zorganizowano konferencję naukową pt. Janusz Kurtyka – Rzeczypospolitej historyk i urzędnik. Materiały z tej konferencji zostały opublikowane w niniejszym tomie.

Struktura książki wygląda w sposób następujący:

Wstęp.

Waldemar Bukowski, Janusz Kurtyka jako mediewista.

Franciszek Sikora, Udział Janusza Kurtyki w pracach nad „Słownikiem historyczno-geograficznym województwa krakowskiego w średniowieczu" i jego studia nad dziejami osadnictwa.

Jan Wroniszewski, Badania genealogiczne w dorobku Janusza Kurtyki.

Tomasz Jurek, Historia społeczna w badaniach Janusza Kurtyki.

Jerzy Sperka, Theatrum politicum w badaniach Janusza Kurtyki.

Zdzisław Budzyński, Ziemie ruskie w dorobku naukowym i projektach badawczych Janusza Kurtyki.

Witalij Michajłowski, Janusza Kurtyki badania nad historią Podola na tle nowszej historiografii ukraińskiej.

Janusz Pezda, Działalność Janusza Kurtyki w Kole Naukowym Historyków Studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Kazimierz Krajewski, Janusz Kurtyka – strażnik pamięci „Żołnierzy Wyklętych".

Filip Musiał, Janusz Kurtyka – redaktor „Zeszytów Historycznych WiN-u" i prezes Stowarzyszenia Społeczno-Kombatanckiego Zrzeszenie „Wolność i Niezawisłość".

Jan Draus, Profesor Janusz Kurtyka w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu.

Ryszard Terlecki, Janusz Kurtyka – dyrektor Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie.

Mateusz Szpytma, Janusz Kurtyka – Prezes Instytutu Pamięci Narodowej (29 grudnia 2005 – 10 kwietnia 2010).

Jurij Szapował, Polsko-ukraińska grupa robocza – piętnaście lat działalności, w tym pięć z Januszem Kurtyką.

Maciej Korkuć, Polityka pamięci.

Barbara Fedyszak-Radziejowska, Prezes IPN Janusz Kurtyka w dyskursie publicznym – jakościowa analiza treści materiałów prasowych.

Rzeczpospolita wolnych ludzi. Janusz Kurtyka w mediach – wybór wywiadów, artykułów, oświadczeń z lat 2000-2010, oprac. A. Arseniuk, F. Musiał, Warszawa 2015.

Prof. Janusz Kurtyka, obejmując funkcję Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, stał się jedną z najważniejszych osób odpowiedzialnych za polską politykę historyczną. Roztropny i ciągły kontakt z mediami był niezbędny, aby mógł sprostać temu zadaniu, które wymagało nie tylko aktywnego uczestnictwa w debacie publicznej. Owocem tego pozostały różnego rodzaju wywiady oraz artykuły prasowe. Dzięki temu możemy zapoznać się ze sposobem myślenia Prof. Kurtyki na temat polskiej historii, ale także Polski jako dobra wspólnego wszystkich obywateli.

Książka ukazała się z inicjatywy Prof. Filipa Musiała oraz Andrzeja Arseniuka w 2015 r. Składa się z 45 wywiadów (z czego jeden nieopublikowany), 9 popularnonaukowych artykułów prasowych oraz 3 oświadczeń. Na początku książki, oprócz słowa wstępnego ówczesnego Prezesa IPN Dr. Łukasza Kamińskiego, znajdują się dwa bardzo ciekawe teksty. Pierwszy autorstwa  Prof. Filipa Musiała pt: Historyk, opozycjonista, państwowiec. Szkic biografii Janusza Kurtyki przedstawia sylwetkę Autora zebranych tekstów, zaś w następnym, bardziej obszernym pt. Człowiek skrajnie niepodległościowy. Janusz Kurtyka o historii i współczesności został przedstawiony zarys poglądów Prof. Kurtyki na tematy związane z historią współczesną.

ul. Wysłouchów 4/20          Al. Waszyngtona 39/25

tel: 789 162 112