Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Zarząd Fundacji

Paweł Kurtyka - Prezes Zarządu

Paweł Marek Kurtyka - z wykształcenia architekt i historyk. Absolwent Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego (mgr) oraz Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej (mgr inż. arch). Przedsiębiorca - prowadzi działalność gospodarczą w zakresie projektowania architektonicznego, analizy rynku nieruchomości oraz zarządzania nieruchomościami. Przewodniczący Rady Nadzorczej Agencji Mienia Wojskowego, Fundator i Przewodniczący Rady Fundacji dla Rzeczypospolitej, Fundator i Prezes Zarządu Fundacji im. Janusza Kurtyki, założyciel, w latach 2010-2014 Prezes, a obecnie Prezes Honorowy Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej, członek kapituły Nagrody „Kustosz Pamięci Narodowej". Współtwórca programu „Wizja dla Młodego Pokolenia”, oficjalnego programu Prezydenta RP Andrzeja Dudy skierowanego do ludzi młodych. Współorganizator Forum Organizacji Młodzieżowych „Wspólnie dla Przyszłości” oraz cyklu konferencji poświęconych aktualnej sytuacji Rzeczypospolitej Polskiej.

Damian BębnowskiWiceprezes ds. naukowych i Sekretarz Zarządu

Damian Bębnowski - historyk, absolwent Wydziału Filozoficzno-Historycznego Uniwersytetu Łódzkiego, doktorant na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym UŁ. Główne zainteresowania naukowe: najnowsza historia Polski i świata (XIX-XXI w.), historia gospodarcza, ekonomia instytucjonalna, myśl polityczna i społeczno-ekonomiczna, teoria i metodologia nauk humanistycznych i społecznych. Autor publikacji naukowych w języku polskim i angielskim. Stypendysta Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego (2013-2014) oraz laureat kilku stypendiów i nagród za osiągnięcia naukowe. Były Wiceprezes ds. promocji Oddziału Łódzkiego Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej (2015). Obecnie Wiceprezes ds. naukowych i Sekretarz Zarządu Fundacji im. Janusza Kurtyki. Członek Polskiego Towarzystwa Historycznego, Polskiego Towarzystwa Historii Gospodarczej oraz Studencko-Doktoranckiego Koła Naukowego Cooperatores Veritatis im. Benedykta XVI (Wydział Teologiczny Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu). Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec oraz pasjonat literatury, sztuki, przyrody i podróży. Interesuje się również teologią, filozofią i astronomią.

Rada Fundacji

Organ Osoba Funkcja