Janusz Kurtyka, 27 X 2011

W  lipcu 2017 roku odbyła się pierwsza część kolejnego z ważnych projektów Fundacji - "Autokarowego Rajdu śladami Żołnierzy Wyklętych".

Rajd ten składał się z dwóch autonomicznych rajdów podążających śladami działających na terenie południowej Polski oddziałów Żołnierzy Wyklętych. Odbył się w dwóch terminach

W terminie 8-9 lipca po terenach Małopolski i Podhala podążała grupa śladami: Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"

W terminie 15-16 lipca po terenach Małopolski oraz Śląska cieszyńskiego podążała grupa śladami: Oddziału Henryka Flamego "Bartka"

Obie grupy zwiedzały miejsca ściśle związane z działalnością Oddziałów "Ognia" i "Bartka". Podczas postojów przewodnicy, którymi byli dr Dawid Golik oraz Tomasz Greniuch szczegółowo przybliżali uczestnikom historie związane z oboma ugrupowaniami partyzanckimi. W niektórych miejscach odbyły się także spotkania ze świadkami tamtych wydarzeń, kombatantami, a także członkami rodzin Żołnierzy Wyklętych.

Trasy rajdu wyglądały następująco:

• Rajd śladami Oddziału Józefa Kurasia "Ognia"
    Kraków – Rabka – Zakopane – Chochołów – Ostrowsko –  Nowy Targ  – Bukowina Tatrzańska – Turbacz – Ochotnica – Gorce – Waksmund – Kraków
  • Rajd śladami Oddziału Henryka Flamego "Bartka"
    Kraków - Pszczyna – Czechowice-Dziedzice – Zabrzeg – Wapienica– Błatnia – Barania Góra – Barania Góra – Szczyrk – Żywiec – Kraków

Rajd miał charakter autokarowo-pieszy. Dużą część trasy uczestnicy pokonywali szlakami górskimi, przede wszystkim wokół wzgórz Turbacza podczas rajdu śladami "Ognia" oraz Baraniej Góry podczas rajdu śladami "Bartka". Była to niezwykła szansa na odwiedzenie miejsc historycznych, związanych z działalnością Żołnierzy Wyklętych.

Uczestnicy nocowali w schroniskach PTTK, gdzie mieli szanse bliżej się poznać, czy też wymienić uwagami nie tylko na tematy związane z rajdem, ale także z wieloma innymi kwestiami od zwykłych spraw społecznych po dzisiejszą politykę.

Poniżej relacje TVP Kraków oraz TVP Katowice, których ekipy telewizyjne odwiedziły uczestników obu lipcowych rajdów

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Patronat Prezydenta RP Andrzeja Dudy - Żołnierzom Wyklętym

Sponsorzy:
Kopalnia Soli "Wieliczka"
PGNiG Termika

Partnerzy:
Fundacja Pamięć i Wolność
Stowarzyszenie Studenci dla Rzeczypospolitej
Fundacja dla Rzeczypospolitej

Patronaty medialne:
Historykon.pl