Janusz Kurtyka, 27 X 2011

"W  dniach 28-29 października odbędzie się Rajd śladami Ks. Władysława Gurgacza - Kapelana PPAN, który stanowi część projektu "Autokarowego Rajdu śladami Żołnierzy Wyklętych".

Rajd ten podobnie jak dwa poprzednie, które odbyły się w lipcu tego roku będzie mieć swoją trasę na południu Polski. Tym razem będą to okolice Beskidu Sądeckiego. Podczas postojów przewodnik, którym będzie Kamil Olesinski z GRH Żandarmeria przybliżać będzie uczestnikom historie związane z ks. Gurgaczem oraz działającymi w okolicach oddziałami partyzanckimi, przede wszystkim Polską Podziemną Armią Niepodległościową (PPAN).

Trasa rajdu zapowiada się następująco:

Kraków – Gorlice – Nawojowa – Maciejowa - Krynica Zdrój – Łomnica Zdrój – Hala Łabowska – Hala Pisana – Nowy Sącz – Kraków
Miejsce zbiórki: Sobota, godzina 8.00, Kraków, Dom Turysty PTTK (skrzyżowanie ulic Westerplatte i Kopernika) -
Powrót do Krakowa przewidywany w niedzielę na godzinę 16.00-17.00

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu planowany jest nocleg w schronisku PTTK na Hali łabowskiej. Na terenie schroniska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski.

UWAGA! REKRUTACJA ZAKOŃCZONA !

Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 70 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA, Z WYJĄTKIEM TYCH OSÓB, KTÓRE UCZESTNICZĄ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Patronat Prezydenta RP Andrzeja Dudy - Żołnierzom Wyklętym