„Znicze w naszych dłoniach” – relacja z konferencji

Podczas trwającego w dniach 27-29 sierpnia cyklu wydarzeń Przegląd Przeszłość / Przyszłość w dniu 27 sierpnia odbyła się konferencja naukowa o międzynarodowym zasięgu „Znicze w naszych dłoniach. Pozytywne aspekty wpływu dorobku naukowego i muzealniczego w Polsce, w sferze zachowania miejsc pamięci Holokaustu, na relacje polsko-żydowskie”.

W sesji, której przewodniczył dr Marcin Owsiński (Muzeum Stutthof), udział wzięli dr hab. Sebastian Piątkowski (IPN Radom), dr Aleksandra Namysło (IPN Katowice) oraz dr Piotr Setkiewicz (Muzeum Auschwitz-Birkenau). Uczestnicy obrad w zaprezentowanych przez siebie referatach oraz podczas późniejszej dyskusji dokonali przeglądu oraz podsumowania polskich inicjatyw, mających na celu upamiętnienie Holokaustu w wymiarze badawczym i muzealniczym. W ich wypowiedziach nie zabrakło elementów porównania Polski z innymi krajami na polu godnego uwiecznienia Zagłady Żydów oraz refleksji na temat wpływu tych działań na świadomość obywateli Polski i Izraela, a tym samym na współczesne i przyszłe relacje między obydwoma państwami. Konferencja ta była skierowana do rodzimych oraz amerykańskich odbiorców, którzy dzięki wsparciu partnerów zagranicznych mieli możliwość obserwowania obrad za pośrednictwem Internetu.

Całość wydarzenia dostępna jest na naszym kanale na youtube.

Wydarzeniu towarzyszyła wystawa plenerowa poświęcona najważniejszym miejscom pamięci o Holocauście, które powstały w Polsce.

Partnerami wydarzenia i wystawy byli: Muzeum Auschwitz-Birkenau, Muzeum Treblinka, Państwowe Muzeum na Majdanku, Muzeum i Miejsce Pamięci w Sobiborze, Muzeum i Miejsce Pamięci w Bełżcu, Muzeum Gross-Rosen, Muzeum II Wojny Światowej, Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum Polaków Ratujących Żydów w Markowej.

Z wystawą można zapoznać się również po kliknięciu w poniższą grafikę.

Zadanie publiczne finansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2021”

tagi

podziel się