Górski rajd śladami kpt. „Bartka”

Niespełna tydzień po obchodach setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w dniach 17-18 listopada 2018 roku Fundacja im. Janusza Kurtyki organizuje Górski rajd śladami kpt. Henryka Flamego “Bartka”. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu pod nazwą: „Rajd śladami Żołnierzy Wyklętych”.

Wydarzenie odbędzie się w pięknych rejonach Beskidu Śląskiego, w okolicach takich miejscowości jak Czechowice-Dziedzice, Wisła, Szczyrk, czy Żywiec. Rajd będzie miał charakter autokarowo-pieszy. Uczestnicy odwiedzą miejsca ściśle związane z działalnością zgrupowania „Bartka”. Kulminacyjnym punktem wydarzenia będzie wyjście na Baranią Górę, u podnóża której w okresie walk kwaterowało zgrupowanie.

Szczegółowa trasa rajdu przedstawia się następująco:

Dzień 1: Kraków – Czechowice-Dziedzice – Szczyrk – Skrzyczne – Malinowska Skała – Barania Góra – Schronisko PTTK Przysłop.Dzień 2: Polana na Przysłopiu – Barania Góra – Fajkówka – Kamesznica – Żywiec – Kraków.

Przewodnikiem podczas rajdu będzie dr Tomasz Greniuch – autor wielu prac poświęcony kpt. Henrykowi Flememu „Bartkowi” i jego zgrupowaniu partyzanckiemu VII Okręgu NSZ.

Nocleg dla uczestników przewidziany jest w schronisku PTTK Przysłop pod Baranią Górą.

Zbiórka uczestników przy Domu Turysty PTTK w Krakowie (Uwaga miejsce może ulec zmianie) o godz. 8.00.

Koniec rajdu przewidziany jest w dniu 18 listopada (niedziela) na godzinę 18.00 w Krakowie.

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 9 listopada 2018 roku pod adresem e-mail: rajd@fundacjakurtyki.pl.

UWAGA!!! PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ ZAKOŃCZONE!

Każde zgłoszenie musi posiadać: imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE.

Rajd odbywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości (program „Niepodległa”).

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Partner główny:

PKN Orlen

Wspierają nas:

Kopalnia Soli „Wieliczka”

PGNiG Termika

Przewozy Regionalne Polregio

Studenci dla Rzeczypospolitej

Fundacja dla Rzeczypospolitej

Patronaty medialne:

historykon.pl

TVP Historia

wSieci Historii